Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cover-mirabal.jpg

Κωδικό όνομα «Πεταλούδες»: η τραγωδία των αδελφών Μιραμπάλ

Οι τρεις αδελφές Μιραμπάλ ήταν τελικά εκείνες που έβαλαν τέλος στα 31 χρόνια τυραννίας του Τρουχίγιο στη Δομινικανή Δημοκρατία. Η ημέρα της δολοφονίας τους, 25η Νοεμβρίου, ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Στο σπίτι της οικογένειας Μιραμπάλ, στο Όχο ντε Άγκουα της Δομινικανής Δημοκρατίας, την καθημερινότητα επέβλεπε ο δικτάτορας Ραφαέλ Τρουχίγιο από το πορτρέτο που κρεμόταν σε περίοπτη θέση στο κεντρικό δωμάτιο του σπιτιού με την επιγραφή «Σε αυτό το σπίτι, αφεντικό είναι ο Τρουχίγιο». Όχι επειδή το ζεύγος Μιραμπάλ και οι τέσσερις κόρες του θαύμαζαν τον τυραννικό ηγέτη του μικρού νησιωτικού κράτους, αλλά επειδή στον Άγιο Δομίνικο, από το 1930 που ο Τρουχίγιο ανέβηκε στην εξουσία, η απόλυτη υπακοή στο πρόσωπο του σαδιστή δικτάτορα ήταν υποχρεωτική και οι διαφωνούντες τιμωρούνταν σκληρά – ή απλά εξαφανίζονταν από προσώπου Γης.

Image
era_de_trujillo_sign.jpg
«Σε αυτό το σπίτι ο Τρουχίγιο είναι εθνικό σύμβολο». [Wikimedia Commons]

Ο σαδιστής δικτάτορας

Η ζωή υπό το καθεστώς Τρουχίγιο, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, απαιτούσε απόλυτη υπακοή και μηδενική αμφισβήτηση. Ο δικτάτορας κυβερνούσε τη χώρα με μεγάλη σκληρότητα και τα πολιτικά δικαιώματα ήταν ανύπαρκτα για τα περίπου 3,5 εκατομμύρια των πολιτών. Μότο του ήταν «Όποιος δεν είναι μαζί μου είναι εναντίον μου». Η μυστική του αστυνομία ήταν παντού, κατασκοπεύοντας τους πάντες προκειμένου να κρατά τα μάτια του καθεστώτος ανοιχτά και τα στόματα του κόσμου κλειστά. Όλες οι εξουσίες ήταν συγκεντρωμένες πάνω του: O Τρουχίγιο ήταν αρχηγός των ενόπλων

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη