Το Μετρό διαβάζει την ιστορία της Θεσσαλονίκης

Αυτά που έφεραν στην επιφάνεια οι αρχαιολόγοι μέσα στα 13 χρόνια που κράτησαν οι ανασκαφές στα πλαίσια της κατασκευής του Μετρό, φωτίζουν, αναθεωρούν ή συμπληρώνουν την διαδρομή της πόλης τους τελευταίους 23 αιώνες.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
01. Η ανασκαφή της Αγίας Σοφίας από ψηλά. [Αρχείο ΕΦΑΠΟΘ / Φωτ. Α. Σαμουρκασίδης]

Τρία έως τέσσερα χρόνια: τόσο υπολογιζόταν ότι θα κρατούσε η αρχαιολογική έρευνα που άρχισε το 2006 στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της κατασκευής του Μετρό – κάτι λιγότερο δηλαδή από την πενταετία που είχε χρειαστεί για τις ανασκαφές στους κεντρικούς σταθμούς του Μετρό στην Αθήνα. Οι αρχαιολόγοι βγήκαν εντέλει από τα σκάμματα μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά όσα έφεραν στην επιφάνεια μέσα σε 13 χρόνια συμπληρώνουν το παζλ της ιστορίας της πόλης τα τελευταία 2300 χρόνια.

Όσο οι αρχαιολόγοι συνέχιζαν να σκάβουν, ελέω Μετρό, τα «σωθικά» της Θεσσαλονίκης, το τεχνικό έργο-μαμούθ του Μετρό έπαιρνε παρατάσεις επί παρατάσεων. Το έργο που συζητήθηκε όσο κανένα άλλο τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη, διατάραξε με άνευ προηγουμένου τρόπο την καθημερινότητα της πόλης και άλλαξε τον εμπορικό της χάρτη, είχε από όλα: εντάσεις, γκρίνιες, λανθασμένες εκτιμήσεις, καθυστερήσεις και πολλά εμπόδια, ακόμη και διενέξεις με την ανάδοχο εταιρεία η οποία έθεσε το δίλημμα «αρχαία ή μετρό», πολιτικές συγκρούσεις και προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Το όφελος σε επίπεδο συγκοινωνιών για τη Θεσσαλονίκη θα είναι μετρήσιμο μετά το 2021, όταν με το καλό τα βαγόνια του Μετρό που περιμένουμε να φανούν από το 2012 αρχίσουν επιτέλους να κινούνται.

Όμως, η αρχαιολογική ανάγνωση του παρελθόντος της Θεσσαλονίκης έχει πλέον αποτέλεσμα συγκεκριμένο και μετρήσιμο: Εντυπωσιακά κατάλοιπα από μεγάλους μαρμαρόστρωτους δρόμους και πλατείες, στοές και μεγαλοπρεπή κτίσματα, περίτεχνα ψηφιδωτά και πλήθος κινητών ευρημάτων (αγάλματα κι αγαλματίδια, κοσμήματα, αγγεία, εργαλεία) συγκαταλέγονται στις αρχαιότητες που ήρθαν στο φως με τις ανασκαφές στους Σταθμούς του Μετρό.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.