Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
eurogroup.jpg
[JOHN THYS / AFP]

Οι μεταρρυθμίσεις “φαντάσματα” των 9,6 δισ. ευρώ

Γεφύρι της Άρτας έχουν γίνει τα περισσότερα από τα 80 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης της χώρας από τους θεσμούς. Ανάμεσά τους όμως περιλαμβάνονται και ανώδυνες για την κοινωνία παρεμβάσεις, που “σέρνονται” επί δεκαετίες, στερώντας έως και 9,6 δισ. ευρώ από την οικονομία.
[JOHN THYS / AFP]

Υπάρχουν κάποιες μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει χρόνια πριν, έως και δύο δεκαετίες, και έχουν μείνει στα χαρτιά ή έγιναν ημιτελώς. Σήμερα, είναι μέρος των 80 προαπαιτούμενων της αξιολόγησης και επιβαρύνουν, μαζί με τις υπόλοιπες, τη θέση της χώρας, ενώ οι συγκεκριμένες όχι μόνο δεν θα έφερναν νέα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά αντιθέτως αν εφαρμόζονταν, θα προσέφεραν οφέλη έως και 9,6 δισ. ευρώ και θα άλλαζαν το πρόσωπο της χώρας.

Οι “στοιχειωμένες” μεταρρυθμίσεις

Δεν βρίσκονται στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση, αφού καλύπτονται πίσω από τη σκόνη που σηκώνουν οι απαιτήσεις των δανειστών για νέα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ της χώρας ή για τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό και όχι μόνο. Είναι πολύ λίγες σε αριθμό, αλλά ουσιαστικές εκ του οικονομικού τους αποτελέσματος.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν ζητούν λεφτά από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Αντίθετα, θα τους θωράκιζαν από την ανάγκη για νέες αυξήσεις φόρων ή μειώσεις δαπανών και συντάξεων, που τώρα ζητούν και πάλι επιτακτικά οι θεσμοί.

Θα επιχειρήσουμε, μέσα από μία σειρά μελετών που εκπονήθηκαν από ελληνικούς και ξένους οργανισμούς, μέσα από επίσημες αναφορές στα κείμενα των θεσμών και της κυβέρνησης και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη