Η μεταμόρφωση του Θησείου

Κινδυνεύει το Θησείο να μετατραπεί σε λούνα παρκ για τουρίστες, χάνοντας την ταυτότητα και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του; Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, ναι. Οι κάτοικοι πάλι, υποκύπτουν όλο και περισσότερο στη γοητεία του Airbnb, που μεταμορφώνει την περιοχή σε ένα απέραντο ξενοδοχείο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
2
'

Η μεταμόρφωση του Θησείου

Αγαπημένη κυριακάτικη βόλτα των Αθηναίων, το Θησείο ήταν μια υποβαθμισμένη γειτονιά μέχρι τις αρχές του '70, που έγινε βασίλισσα της νυχτερινής ζωής τη δεκαετία του ’90. Σήμερα υφίσταται μία ακόμα μεταμόρφωση, καθώς έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ξενοδοχείο. Ακολουθώντας την τάση πολλών συνοικιών του κέντρου όπως το Κουκάκι, του Μακρυγιάννη, το Παγκράτι, αλλά τελευταία και το Κολωνάκι, το Θησείο «ενοικιάζεται» με την ημέρα, μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών.

Τα σπίτια σε αυτήν την περιοχή έχουν γίνει πλέον περιζήτητα και Έλληνες και ξένοι επενδυτές τα αγοράζουν για να τα εκμεταλλευτούν, συχνά χωρίς καν να τα επισκεφτούν, μέσω του διαδικτύου. Ωστόσο όταν φθίνει η τουριστική περίοδος, οι δρόμοι της γειτονιάς ερημώνουν, αφού οι μόνιμοι κάτοικοι πλέον λιγοστεύουν…

Είναι γεγονός: οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για ενοικίαση με τη μέρα, όπως είναι το Airbnb, έχουν αλλάξει τη ζωή μας, προσφέροντας ευκαιρίες για επένδυση, απροσδόκητα κέρδη και νέες θέσεις εργασίας. Πως βιώνουν όμως οι κάτοικοι των περιοχών του κέντρου της Αθήνας αυτήν τη ραγδαία αλλαγή;

Το inside story μίλησε με αρκετούς παλιούς κατοίκους του Θησείου, όπως είναι ο Αλέξανδρος, γέννημα θρέμμα της περιοχής, που μας μίλησε στο ιδιόκτητο κομμωτήριό του. Παρά την επιτυχημένη σταδιοδρομία του στο επάγγελμα, ο Αλέξανδρος υπέκυψε στη γοητεία του Airbnb. Μας μίλησε με ενθουσιασμό για την εμπειρία, περιγράφοντάς την σαν ένα μεγάλο ταξίδι ανά το κόσμο και μια μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη.

Τον ίδιο ενθουσιασμό δεν μοιράζονται ωστόσο οι ειδικοί. Αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι ανησυχούν για το μέλλον της ιστορικής γειτονιάς, αφού κινδυνεύει –μαζί με άλλες– να μετατραπεί σε λούνα παρκ για τουρίστες, να χάσει την ταυτότητα και τα κοινωνικά του χαρακτηριστικά.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.