Μέρκελ, μία καριέρα

Η Άνγκελα Μέρκελ έβαλε την προσωπική της σφραγίδα στο κόμμα της, τη Γερμανική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, και στην καγκελαρία της Γερμανίας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Η Άνγκελα Μέρκελ με τον αντιπρόεδρο του CDU Φόλκερ Μπουφιέ μετά την ανακοίνωση ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος. [Tobias Schwarz/AFP]

Ποτέ άλλοτε ένα άρθρο δεν ταρακούνησε τόσο πολύ τα νερά στη Γερμανία και δεν έδωσε το «σύνθημα» για μια αλλαγή εποχής όσο το άρθρο της Άνγκελα Μέρκελ το 1999, για τις ευθύνες του Χέλμουτ Κολ στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» του κόμματός του, της Γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. Με το άρθρο της αυτό, η γυναίκα που ο Κολ αποκαλούσε «το κορίτσι» (das Maedchen) αμφισβητούσε την εξουσία του ανθρώπου που την ανέδειξε. Μερικοί το είπαν αχαριστία της ευεργετηθείσας, όμως άλλοι, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που την γνώριζε καλύτερα, είπε ότι για την Μέρκελ δεν ήταν σημαντικό «στην πολιτική να συνδέεται με ανθρώπους, αλλά με ζητήματα», μια ιδιότητα που μέχρι τότε θεωρείτο αποκλειστικό χαρακτηριστικό των ανδρών που ασκούσαν εξουσία.

Ο Κολ είχε αποκρύψει τότε ότι ένα μεγάλο ποσό από τα «μαύρα ταμεία» είχε παραληφθεί από τον ίδιο, κάτι που κατά την Μέρκελ «προκάλεσε ζημιά στο κόμμα». Ο Σόιμπλε, διάδοχος του Κολ, είπε αργότερα ότι η Μέρκελ είχε γράψει το άρθρο μόνη της, χωρίς να συμβουλευθεί την υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.