Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cexa5160483.jpg
Στιγμιότυπο από τα 5,5 χρόνια που διάρκεσε η δίκη της Χρυσής Αυγής. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Η ώρα της αλήθειας επτά χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

Σήμερα 7 Οκτωβρίου ανακοινώνεται η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, για το αν δηλαδή θα καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση ένα πολιτικό κόμμα που βρέθηκε επί χρόνια στην ελληνική Βουλή.
Στιγμιότυπο από τα 5,5 χρόνια που διάρκεσε η δίκη της Χρυσής Αυγής. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

«Καμία βιολογική εξέλιξη ή κοινωνική διδαχή δεν μπορεί να ξεριζώσει τα ένστικτα. Μόνο η κρατική επιβολή μπορεί να τα χαλιναγωγήσει», γράφει ο Καραγάτσης και βρίσκεται άθελά του στην καρδιά της συζήτησης που αφορά την πιο σημαντική δίκη στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.

Πεντέμισι χρόνια, 68 κατηγορούμενοι, 453 συνεδριάσεις, υλικό δικογραφίας τεράστιων διαστάσεων που ξεπερνά το 1,5 terrabyte, 150 μάρτυρες κατηγορίας και 70 υπεράσπισης είναι μόλις μερικοί από τους αριθμούς της δίκης που ξεκίνησε στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και ολοκληρώνεται στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών στη Λουκάρεως.

Image
xadikh5160625.jpg
Στιγμιότυπο από τα 5,5 χρόνια της δίκης της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο και τη δικαστική αίθουσα του Κορυδαλλού. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

Οι κατηγορούμενοι Χρυσαυγίτες για εγκληματική οργάνωση είναι 65, ενώ 20 εξ αυτών αντιμετωπίζουν την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους 18 πρώην βουλευτές και τους πυρηνάρχες Νίκαιας και Περάματος. Σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, η ποινή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι 5-10 χρόνια (με ελαφρυντικό 1-5), ενώ για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης 5-15 χρόνια (με ελαφρυντικό 2-8).

Το inside story συνομίλησε με τον συνήγορο Πολιτικής Αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Θεόδωρο Θεοδωρόπουλο, τον συνήγορο Πολιτικής

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη