Γιατί το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β δεν καλύπτεται από το κράτος

Την ώρα που πολλοί παιδίατροι συστήνουν στους γονείς να κάνουν στα παιδιά τους το πανάκριβο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δημοσίευσε το σκεπτικό της για τη μη ένταξή του στο Εθνικό Σύστημα Εμβολιασμών.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'

Αποφάσισα να ασχοληθώ με το θέμα των εμβολίων για τη μηνιγγίτιδα πριν από λίγες εβδομάδες, όταν ένας φίλος μου, πατέρας ενός νεογέννητου παιδιού, μου είπε πως ο παιδίατρος τού πρότεινε να κάνει στην κόρη του το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β. Το πρόβλημα εν προκειμένω είναι ότι το εν λόγω εμβόλιο δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ως εκ τούτου, το κόστος καλύπτεται από τους γονείς και δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, αφού ξεπερνάει τα 400 ευρώ για όλες τις δόσεις του, δηλαδή ξεπερνά το 60% του βασικού μισθού στην Ελλάδα. Αργότερα, από τις συζητήσεις μου με γονείς, παιδιάτρους και άλλους ειδικούς στο θέμα της μηνιγγίτιδας και των εμβολίων, θα καταλάβαινα ότι η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την εξής μεγάλη εικόνα: καθώς τα κρούσματα μηνιγγίτιδας τύπου Β είναι λίγα στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αποφασίσει ότι δεν θα καλύπτεται από την κοινωνική ασφάλιση.

Αυτό αφήνει τους γονείς σε δίλημμα: να επωμιστούν, αν φυσικά τα καταφέρουν, το μεγάλο κόστος του εμβολίου για τα παιδιά τους ή να μην κάνουν το εμβόλιο ακολουθώντας τη βασική ιδέα του σκεπτικού της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών; Το ερώτημα δεν αφορά μόνο στην υγεία των παιδιών βρεφικής και νεαρής ηλικίας, αλλά συνδέεται και με το αίσθημα ανασφάλειας των γονέων για την υγεία των παιδιών τους, ζήτημα που έχει την αυταξία του καθώς επηρεάζει τις επιλογές τους ως προς τον πεπερασμένο οικογενειακό προϋπολογισμό και τις προτεραιότητες για τα παιδιά τους.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.