Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
feminist.jpg

Μεγαλώνοντας υγιή αγόρια με τις αρχές του φεμινισμού

Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός για τα αγόρια: πέρα από τα στερεότυπα, τις προκαταλήψεις και την τοξικότητα που υποθάλπουν συχνά τα ομαδικά αθλήματα, το σχολείο και η οικογένεια.

Στην αμερικάνικη ταινία Catfight (2016) η ηθοποιός Σάντρα Ο, ως Βερόνικα, προσπαθεί να αποτρέψει τον έφηβο γιο της από το να ζωγραφίζει. «Δεν καταλαβαίνω. Γιατί το κάνεις αυτό;» τον ρωτάει εμφατικά και αρκετά θυμωμένη. «Η ζωγραφική είναι για το δημοτικό, ελπίζω να το σταματήσεις! Μπορείς να γίνεις ό,τι θέλεις όταν μεγαλώσεις, αρκεί να μην γίνεις καλλιτέχνης». Για τη Βερόνικα η ενασχόληση με την τέχνη είναι πάρεργο, χωρίς μέλλον, οι καλλιτέχνες είναι καταδικασμένοι στη φτώχεια, είναι εσωστρεφείς και ενδεχομένως όχι τόσο αρρενωποί. Στην πορεία, βέβαια, οι περιστάσεις θα την αναγκάσουν να αναθεωρήσει, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης.

«Δεν θέλω να ζωγραφίζω. Δεν θέλω να ξέρω πολλά πράγματα. Θέλω να είμαι σαν τους άλλους». Αυτές ήταν τρεις από τις πιο σπαρακτικές φράσεις που άκουσα ποτέ να ξεστομίζει ο γιος μου. Είχε γυρίσει από το σχολείο ζορισμένος – βρισκόταν στα μισά της Α’ δημοτικού. Με τα πολλά, μου εξομολογήθηκε κλαίγοντας ότι ήθελε να είναι «φυσιολογικός», να παίζει κι εκείνος ποδόσφαιρο και ας μην ξαναπιάσει ποτέ ξυλομπογιά στο χέρι του. Κάποια αγόρια τον είχαν χαρακτηρίσει «άμπαλο» κι αυτό τον είχε ενοχλήσει – τον είχε πληγώσει βαθιά. Τι στο καλό, ο Σ. και ο Γ. ήταν φίλοι του

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη