Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
Φωτογραφίες:
cematialexandros_katsis_insstr_mati_portrait_005.jpg

Γιατί καθυστερεί τόσο η αποκατάσταση των καμένων σπιτιών στην Ανατολική Αττική;

Το «Παρατηρητήριο για το Μάτι» εξασφάλισε από το υπουργείο Υποδομών τα τελευταία επίσημα στοιχεία για την πρόοδο των εργασιών στην πυρόπληκτη περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Ενάμιση χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά, η εικόνα στις πέντε κοινότητες απέχει πολύ από τις υποσχέσεις για άμεση αποκατάσταση. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που καθυστερούν την ανακατασκευή και επισκευή των σπιτιών;

Το παρόν αναδημοσιεύεται με άδεια από το Παρατηρητήριο για το Μάτι, που αποτελεί εγχείρημα της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία, η οποία υποστηρίζεται από το inside story. Το Παρατηρητήριο συστάθηκε προκειμένου να παρακολουθήσει συστηματικά την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά του καλοκαιριού του 2018, που άφησε πίσω της περισσότερα από 100 θύματα και μεγάλες υλικές ζημιές.


«Το μεγάλο στοίχημα είναι σε έναν χρόνο από τη φωτιά, το επόμενο καλοκαίρι, η περιοχή όχι μόνο να έχει αποκατασταθεί αλλά να έχει γίνει ένα πρότυπο οικισμού» είχε δηλώσει στις 4 Σεπτεμβρίου 2018 ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ανοικτή συνάντηση με κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, που είχαν πληγεί δύο μήνες πριν από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Δεκαοκτώ μήνες μετά την καταστροφή (τους τελευταίους έξι υπό τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας), η εικόνα στο Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι, την Αμπελούπολη, τον Νέο Βουτζά και τον Προβάλινθο –όπως μαρτυρά μία επίσκεψη στην περιοχή, αλλά και όπως αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία– δείχνει ότι το στοίχημα στο οποίο είχε αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας, έχει χαθεί προ πολλού.

Καπνισμένα από τις φλόγες ή ολοσχερώς κατεστραμμένα κτίρια και

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη