Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
ce3alexandros_katsis_insstr_mati_06.jpg
[Αλέξανδρος Κατσής]

Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην απομάκρυνση του αμίαντου από το Μάτι

Οι πρώτες διαδικασίες ξεκίνησαν λίγο μετά τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου του 2018, ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένουν δεκάδες σημεία στο Μάτι και στους άλλους πυρόπληκτους οικισμούς της Ανατολικής Αττικής, όπου η ύπαρξη καρκινογόνων αμιαντούχων δομικών υλικών, σε ιδιωτικά οικόπεδα και κοινόχρηστους χώρους, εξακολουθεί να απειλεί τη δημόσια υγεία και να εμποδίζει την αποκατάσταση της πολύπαθης περιοχής.
[Αλέξανδρος Κατσής]

Δεκαπέντε μήνες χρειάστηκε να περάσουν από τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική, για να μπει στην τελική ευθεία η ακόμη εν εξελίξει αποξήλωση και απομάκρυνση του ιδιαίτερα επικίνδυνου για την ανθρώπινη υγεία αμιάντου, ο οποίος βρισκόταν (και εν μέρει παραμένει) διάσπαρτος σε σπίτια και άλλες κατασκευές στην πυρόπληκτη περιοχή.

Τι είναι ο αμίαντος και γιατί είναι τόσο επικίνδυνος

Ο αμίαντος είναι ένας γενικός όρος, μια κοινή ονομασία για μία ομάδα ορυκτών ινώδους μορφής, που είναι γνωστά για τις φυσικές και χημικές ιδιότητές τους: υψηλή μηχανική αντοχή, σταθερότητα (άφθαρτες ιδιότητες), αντοχή στις φλόγες, στη θερμότητα και στα διαβρωτικά χημικά. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων αλλά και του χαμηλού του κόστους, ο αμίαντος αποτέλεσε και στην Ελλάδα την ιδανική λύση ως μονωτικό και κατασκευαστικό υλικό για πολλές δεκαετίες, κυρίως με την μορφή του αμιαντοτσιμέντου (τα γνωστά φύλλα ελενίτ). Αποτέλεσμα ήταν τα αμιαντούχα υλικά να βρεθούν σχεδόν παντού, από εργοστάσια, μέχρι σχολεία και κατοικίες. Σε στέγες, καμινάδες, σωλήνες ύδρευσης και άρδευσης, μονώσεις και αλλού. Σήμερα ο αμίαντος έχει απαγορευτεί, καθώς θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη