Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
Mati

Μάτι: Ξανασχεδιάζοντας έναν ήδη χτισμένο οικισμό

Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι έχει προκαλέσει πάνω από 800 ενστάσεις, καθώς επιχειρεί να εφαρμόσει νέες αρχές δόμησης σε μία δομημένη περιοχή. Όμως ένα κακό σχέδιο είναι καλύτερο από καθόλου σχέδιο.

Είναι ένα καλοκαιρινό απόγευμα στα τέλη Αυγούστου του 2023 στο Μάτι. Καθόμαστε στον κήπο της Μαρίνας Καρύδα με τον Αλέξη Ανδρονόπουλο και την ίδια. Γνωριζόμαστε από την περίοδο μετά τη φονική πυρκαγιά του 2018. Έχω πάει εκεί, όχι μακριά από τον τόπο που κάηκαν δεκάδες άνθρωποι πριν από πέντε καλοκαίρια, για να συζητήσουμε για τη Salvia, τη ΜΚΟ με την οποίαν οι δυο τους συμπαρίστανται στους εγκαυματίες: εκείνους που επέζησαν της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αλλά και άλλους, ανάμεσα στους οποίους αυτή τη στιγμή βρίσκονται για παράδειγμα πυροσβέστες και κοπέλες που κάηκαν από ατυχήματα. 

Ρωτάω την Καρύδα για τη θέση του υπέροχου κήπου της στο νέο σχέδιο πόλης και αρχίζει να μου περιγράφει κάτι «τρελό»: Θα της πάρουν ένα μεγάλο κομμάτι κήπου και θα της δώσουν κάτι από το οικόπεδο του γείτονα, το οποίο έχει υψομετρική διαφορά 1,5 μέτρου από το δικό της. Η Καρύδα έχει για το νέο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του οικισμού ανάμεικτα συναισθήματα· δεν είναι κάτι «δικό της», και έτσι αισθάνονται οι περισσότεροι Ματιώτες.

Στόχος η ανθεκτικότητα

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός, μιλώντας σε εκδήλωση του Παρατηρητηρίου Για το Μάτι πριν από τέσσερα χρόνια, είχε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη