Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
4'
Βίντεο:
cematidscf1089.jpg
[Τάσος Βρεττός]

Το Μάτι, δυο μήνες μετά

Επισκεφθήκαμε με την κάμερα του inside story το Μάτι δύο μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά κι ανακαλύψαμε τις μικρές εστίες ζωής, που δίνουν την ελπίδα ότι κάποτε η περιοχή θα ξεπεράσει το τραύμα της ραγδαίας απώλειας ζωών, φυσικού περιβάλλοντος και περιουσιών.
[Τάσος Βρεττός]

Δύο μήνες έχουν περάσει από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Η ατμόσφαιρα στις περιοχές που έχουν πληγεί μυρίζει ακόμη κάρβουνο και καπνό, διατηρώντας έτσι τις μνήμες νωπές. Όμως, δειλά δειλά η ζωή αναγεννιέται κυριολεκτικά από τις στάχτες της, χάρη στη δύναμη και το σθένος των κάτοικων, που έχουν γίνει μια γροθιά και συχνά με ίδια μέσα παλεύουν καθημερινά με ελλείψεις και κινδύνους, μα πάνω απ’ όλα με τη θλίψη τους.

Επισκεφτήκαμε το Μάτι. Τέσσερα χιλιόμετρα καλύπτει όλα κι όλα ο οικισμός, από τα οποία το 70% έχει καεί ολοσχερώς και μερικώς το υπόλοιπο, ενώ 2.500 σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Image
5matidscf1132.jpg
[Τάσος Βρεττός]

Στην είσοδο του οικισμού, λίγα μέτρα από την διασταύρωση με τη λεωφόρο Μαραθώνος, συναντάμε το καφενείο «Το Άριστον». Κάηκε ολοσχερώς στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, οι ιδιοκτήτες του ωστόσο δεν το έβαλαν κάτω και μέσα σε λίγες εβδομάδες το έστησαν ξανά από την αρχή. Το αποτέλεσμα είναι πως τίποτα σήμερα εδώ δεν θυμίζει την τραγωδία που στοίχειωσε τη περιοχή.

Μια αυλή ανθισμένη, τραπεζάκια ολοκαίνουργια, χαμογελαστές γκαρσόνες και μια μυρωδιά φρεσκοψημένου ψωμιού μας υποδέχονται. Αυτός είναι και ο λόγος που το καφενείο, το μοναδικό ανοιχτό στο Μάτι, έγινε για τους κατοίκους το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη