Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
cealexander-grey-idxuuey3m5e-unsplash.jpg
[Alexander Grey/Unsplash]

Μαθαίνοντας τις αντωνυμίες

Χρειάζεται να δηλώνουμε τις αντωνυμίες με τις οποίες θέλουμε να μας απευθύνονται;
[Alexander Grey/Unsplash]

Πρόσφατα ένας καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Αγγλίας έτυχε να υπογράψει κάπως έτσι σε ένα email που μας έστειλε:

Best wishes,

Kostas Papadopoulos (he/him)

Αν δεν βλέπετε κάτι περίεργο, καλώς. Αν όμως σας ξενίζει αυτό το he/him στην παρένθεση, πάμε να πούμε κάποια βασικά πράγματα για αυτό.

Gender pronouns

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο Κ. Παπαδόπουλος (δεν είναι το πραγματικό του όνομα) δηλώνει πως όταν του απευθυνόμαστε θέλει να χρησιμοποιούμε τις αρσενικές αντωνυμίες. Αντίστοιχα κάποιος άλλος θα μπορούσε να δηλώσει το she/her (θηλυκές αντωνυμίες/καταλήξεις στα ελληνικά) ή το they/them (ουδέτερες αντωνυμίες/καταλήξεις στα ελληνικά).

Ο λόγος για τον οποίον ένα άτομο δηλώνει αυτές τις αντωνυμίες δίπλα από το όνομά του σε μια υπογραφή ή όταν συστήνεται στον πραγματικό κόσμο, είναι διότι πιστεύει ότι δεν πρέπει να θεωρούμε αυτονόητη την ταυτότητα του φύλου του – ούτε κρίνοντας από την εμφάνιση, ούτε από το όνομά του. Με άλλα λόγια, επειδή κάποιο άτομο είναι βιολογικά ή μοιάζει με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας στερεοτυπικά ως γυναίκα, ή έχει «γυναικείο» όνομα, δεν σημαίνει ότι αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα ή ότι θέλει να του απευθύνονται με γυναικείες αντωνυμίες.

Βιολογικό φύλο vs

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη