Μας αρρωσταίνει τελικά η τεχνολογία;

Η εμφάνιση σωματικών και ψυχικών ασθενειών που οφείλονται στο γεγονός ότι έχουμε οργανώσει τη ζωή μας γύρω από τις μηχανές, είναι αναντίρρητη. Η έλξη μας για την τεχνολογία όμως παραμένει διαχρονικά πολύ ισχυρή για να την παραμερίσουμε από τη ζωή μας.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'

«Η τεχνολογία είναι μια τεράστια δύναμη στον κόσμο και στις ζωές των ανθρώπων. Τι γίνεται όταν αυτή η δύναμη εξαφανίζεται; Τι κάνουν οι άνθρωποι;» αναρωτιέται ο Ντον Ντελίλο στη συνέντευξη που έδωσε στον Σάκη Ιωαννίδη. «Και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μόνο τα κινητά τηλέφωνα, αλλά η τεχνολογία γενικότερα. Με το που χάνεται ο ηλεκτρισμός, κατακάθεται αμέσως η απελπισία. Σε αρκετά μέρη συμβαίνουν διακοπές ρεύματος, αλλά κάποια στιγμή διορθώνονται. Τι γίνεται αν δεν διορθωθούν; Αυτό είναι κάτι που αναρωτιέται και ένας από τους χαρακτήρες, ο Μάρτιν Ντέκερ. Είμαστε τόσο εξαρτημένοι από την τεχνολογία, που τυχόν απουσία της θα κατέστρεφε τις ζωές μας» συνεχίζει ο Ντελίλο στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του μυθιστορήματος Η σιωπή στα ελληνικά, από τις εκδόσεις Gutenberg.

Πράγματι, τεχνολογία δεν είναι μόνο τα smartphones. Ούτε μόνο οι τηλεοράσεις και τα ρομπότ. Τεχνολογία είναι όλα τα εργαλεία που κατασκεύασε ποτέ ο άνθρωπος προκειμένου να κάνει ευκολότερη τη διαβίωσή του πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Είναι μάλιστα το μοναδικό πρωτεύον θηλαστικό που έχει αυτήν την τάση, και γι’ αυτό ανταμείβεται ποικιλοτρόπως απολαμβάνοντας την πρόοδο και την εξέλιξη. Διαχρονικά όμως πολλές από τις εφευρέσεις και τις επινοήσεις που εντάσσονται στην ευρύτερη έννοια της τεχνολογίας, ενδέχεται να υπονόμευαν την ανθρώπινη υγεία. Οι επιπτώσεις αυτές ούτε πτοούσαν τους ανθρώπους, ούτε μείωναν τον ενθουσιασμό τους για την τεχνολογία.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.