Μαρινόπουλος απέναντι σε ολόκληρη χώρα

Το δικαστήριο έπρεπε χθες το πρωί, μπροστά σε τουλάχιστον 600 ανθρώπους που γέμιζαν την ισόγεια αίθουσα της Ευελπίδων όπου επικρατούσε τροπικό κλίμα, να κάνει μία δύσκολη στάθμιση: από τη μια πλευρά ήταν η διατήρηση στη ζωή της μεγαλύτερης εμπορικής αλυσίδας της χώρας, κι από την άλλη η συμπεριφορά των μετόχων της, που επί τρία χρόνια δεν δημοσίευαν ισολογισμό. Η λύση ήταν αναγκαστικά σολομώντεια.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'

H εταιρεία Μαρινόπουλος Γενική Εμπορίου ΑΕ και άλλες τρεις συνδεδεμένες με αυτήν έλαβαν τελικά την πολυπόθητη απόφαση του δικαστηρίου για προστασία των χρεών τους από τους πιστωτές, εξαιρουμένων των εργαζομένων. Το δικαστήριο αποφάσισε να διατηρηθούν “παγωμένα” τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, δίνοντας έτσι την ελάχιστη προστασία μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου 2016. Για τότε προσδιορίστηκε η δικάσιμος για τη διεξαγωγή της κύριας δίκης που θα κρίνει το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο κατέθεσε η εταιρεία (αρχικά η δίκη που θα συζητούσε το σχέδιο εξυγίανσης είχε προσδιοριστεί για τις 16 Νοεμβρίου 2016, όμως οι νομικοί της Μαρινόπουλος ζήτησαν να περιοριστεί η περίοδος αβεβαιότητας και να γίνει νωρίτερα η δίκη που θα κρίνει την ουσία).

Η εταιρεία ζήτησε ακόμα από το δικαστήριο να μην δεσμευτούν 3.000.000 ευρώ, ώστε να γίνουν άμεσα πληρωμές των εργαζομένων και να μην εκτελεστούν κατασχέσεις για χρέη της από μισθώματα ακινήτων. Το δικαστήριο αποφάσισε να προστατεύσει μεν τη Μαρινόπουλος από χρέη μισθωμάτων, αλλά όχι για διάστημα ανώτερο των έξι μηνών. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι μπορούν με ένδικα μέσα να διεκδικήσουν τις απαιτήσεις τους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με απαιτήσεις μισθωμάτων άνω των έξι μηνών μπορούν επίσης να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα.

12.500 εργαζόμενοι, 2.000 προμηθευτές, τρεις δικαστές και η Μαρινόπουλος

Η σημερινή δίκη για τη λήψη προληπτικών μέτρων έγινε αναγκαία μετά από “επιδρομή” δικαστικών κλητήρων σε μεγάλα καταστήματα του Ιλίου και του Γέρακα. Οι κλητήρες κρατούσαν στα χέρια τους προσωρινές διαταγές υπέρ των πιστωτών και προχωρούσαν σε κατασχέσεις κάθε είδους εμπορευμάτων. Η δίκη επρόκειτο να γίνει νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, αλλά με παρέμβαση της προέδρου αναβλήθηκε ώστε να ενημερωθούν όλοι οι πιστωτές. 

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.