Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
marie.jpg
Η Μαρί Κόλβιν στη Συρία λίγο πριν τον θάνατό της.

Δολοφονία Μαρί Κόλβιν: Το καθεστώς Άσαντ στο εδώλιο

Η δίκη για τη δολοφονία της θρυλικής Αμερικανίδας δημοσιογράφου Μαρί Κόλβιν είναι στην ουσία η πρώτη φορά που το καθεστώς Άσαντ λογοδοτεί για εγκλήματα πολέμου. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε μια κρυψώνα στην Ευρώπη όπου φυλάσσονται ντοκουμέντα που βγήκαν λαθραία από τη χώρα και ένας μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Οδυσσέας».
Η Μαρί Κόλβιν στη Συρία λίγο πριν τον θάνατό της.

«Είμαι πολίτης της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας. Σήμερα είμαι πρόσφυγας και ζω νόμιμα σε κράτος της ΕΕ. Κρύβομαι καθώς πιστεύω ότι με καταζητούν οι συριακές υπηρεσίες ασφαλείας. Ως πρώην αξιωματικός των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας, έχω οικειότητα με τις υποδομές του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών από την ημέρα που άρχισα να εργάζομαι στην___έως ότου αυτομόλησα στη___. Έχω προσωπική γνώση της χρήσης που έκανε το καθεστώς Άσαντ των στρατιωτικών και κατασκοπευτικών δυνατοτήτων του προκειμένου να ασκήσει βία κατά των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας και των Μέσων ενημέρωσης μετά την εξέγερση του 2011. Η καριέρα μου στην___των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας ξεκίνησε στις___όταν γράφτηκα στο ινστιτούτο της___. Εκπαιδεύτηκα στην έρευνα, την παρακολούθηση και τη δομή της συριακής κυβέρνησης».

Με αυτά τα λόγια αρχίζει την έγγραφη κατάθεσή του στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον ο προστατευόμενος Σύρος μάρτυρας με το ψευδώνυμο «Οδυσσέας». Στις 27 Μαρτίου έφτασε στο ακροατήριο η μήνυση που είχαν καταθέσει το 2016 η αδελφή και τα ανίψια της Μαρί Κόλβιν κατά της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ και εννέα Σύρους αξιωματικούς ότι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη