Μαρία Δημητρίου: Ανάμεσα σε δύο κόσμους

Τσιγγάνα στη καταγωγή, η Μαρία Δημητρίου λειτούργησε από πολύ νεαρή ηλικία ως γέφυρα μεταξύ δύο πολιτισμών, κατορθώνοντας να καταρρίψει όλα τα στερεότυπα και αποδεικνύοντας ότι η πλήρης ένταξη δεν είναι άπιαστο όνειρο για την κοινωνική ομάδα της.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'

Τη Μαρία Δημητρίου τη γνώρισα πριν από περίπου είκοσι χρόνια, στα πλαίσια μιας έρευνας της ΕΕ για τη χρήση προφυλακτικού στους μετακινούμενους πληθυσμούς. Είχα ζητήσει τότε τη βοήθεια του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για να έρθω σε επαφή με τον τσιγγάνικο πληθυσμό της Αγίας Βαρβάρας. Μου σύστησαν τη Μαρία. «Ανήκει στην τσιγγάνικη κοινότητα της περιοχής» μου είπαν «και θα σου φανεί πολύ χρήσιμη».

Δώσαμε ραντεβού σε ένα αθηναϊκό καφενείο. Μια κοπέλα σπάνιας ομορφιάς, άβαφη και ντυμένη απλά, με ένα στενό τζιν και ένα άσπρο T-shirt, με χαιρέτησε ευγενικά και κάθισε απέναντί μου. Ο πάγος έσπασε αμέσως. Μιλούσαμε ακριβώς την ίδια γλώσσα, μοιραζόμασταν τα ίδια ιδεώδη, με μια δόση αφέλειας λόγω της ηλικίας. Η Μαρία τότε συνεργαζόταν με το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι. Είχε τελειώσει κοινωνική λειτουργός και ήταν μητέρα ενός παιδιού.

Έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει στη ζωή της, αφού στα 28 διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας και βρέθηκε καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι. Η θέληση και το πείσμα της όμως παρέμειναν αμετάβλητα. Κατόρθωσε να σηκωθεί και να ξαναπερπατήσει, έκανε δεύτερο παιδί και εργάζεται μέχρι σήμερα, όταν της το επιτρέπει η υγεία της. Παράλληλα «αμάρτησε», όπως λέει η ίδια, και πολιτεύτηκε. Εξελέγη νομαρχιακή σύμβουλος και ήταν υποψήφια στις τελευταίες ευρωεκλογές. Πρόσφατα διορίστηκε πρόεδρος της νεοσύστατης κίνησης ΟΡΙΖΩ, στην οποία συμμετέχουν τσιγγάνοι και μη.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.