Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
prespes.jpg
O Τσίπρας υποδέχεται τον Ζάεφ στις Πρέσπες, 17 Ιουνίου 2018. [SAKIS MITROLIDIS / AFP]

Μακεδονική σαλάτα με τα εμπορικά σήματα των εταιρειών (και όχι μόνο)

Από τα μέσα Ιουνίου ο επιχειρηματικός κόσμος ανησυχεί –και δεν είναι οι μόνοι. Ενώ οι γείτονές μας αποδέχτηκαν να αλλάξουν το όνομα του κράτους τους σε Βόρεια Μακεδονία, οι δύο χώρες θα πρέπει να «διευθετήσουν» με διάλογο τα εμπορικά σήματα, αλλά και όλες τις επωνυμίες συλλόγων, ενώσεων και οργανισμών που χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία.
O Τσίπρας υποδέχεται τον Ζάεφ στις Πρέσπες, 17 Ιουνίου 2018. [SAKIS MITROLIDIS / AFP]

Μέχρι τώρα, οι ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν διεθνή εμπορικά σήματα με το όνομα Μακεδονία (ή παράγωγά του) δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα σχετικά με τη χρήση αυτών των σημάτων. Κι αυτό γιατί τα σήματα αυτά είναι κατοχυρωμένα, είτε για εθνική και κοινοτική χρήση, είτε για διεθνή. Κι όμως, από την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018 (ημερομηνία που υπεγράφη το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης της πΓΔΜ για την αλλαγή του ονόματος της δεύτερης σε Βόρεια Μακεδονία) το θέμα των εμπορικών σημάτων ετέθη προς διευθέτηση.

Πρόκειται για αιφνιδιασμό του επιχειρηματικού κόσμου και όχι μόνο.

Με δύο λόγια

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είπε στη Βουλή ότι το θέμα των ονομάτων των επιχειρήσεων που περιέχουν τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του – το οποίο με βάση τη συμφωνία θα διευθετηθεί από επιτροπή ειδικών τα επόμενα τρία χρόνια – αφορά 3.400 ελληνικές εταιρείες. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τον όρο ή παράγωγό του είναι σύμφωνα με το μητρώο των επιχειρήσεων 513, εκ των οποίων οι 379 είναι ενεργές. Ο αριθμός 3.400 αναφέρεται ευρύτερα σε οντότητες (συλλόγους, ενώσεις, οργανισμούς) όπως η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη