Πώς η μαγεία της ζύμωσης μεταμόρφωσε την ανθρώπινη εμπειρία

Από τότε που οι άνθρωποι ανακάλυψαν τις μεθυστικές ιδιότητες του αλκοόλ, δεν σταμάτησαν ποτέ να αναζητούν νέους τρόπους για να απολαύσουν ένα αλκοολούχο ποτό, είτε προέρχεται από σταφύλια είτε από σιτάρι.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'
«Ο εν Κανά γάμος», Πάολο Βερονέζε, 1562-63, Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι.

Το ευχάριστο ξάφνιασμα από τη γουλιά ενός υγρού, εμποτισμένου με τις μεθυστικές ιδιότητες που φέρνει η ζύμωση, θα πρέπει να προκάλεσαν τεράστια έκπληξη στους ανθρώπους των προϊστορικών χρόνων. Θα ήταν σαν ένας καινούργιος κόσμος να ανοίγεται μπροστά τους, σε μια εποχή που ούτως ή άλλως οι «ανακαλύψεις», ακόμη και σε μικρά θέματα της καθημερινότητας, ήταν σπουδαίες ως κατακτήσεις που οδηγούσαν στη βελτίωση της ζωής και στον πολιτισμό.

Πότε και πώς όμως προσπάθησαν για πρώτη φορά οι άνθρωποι να ελέγξουν τη διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης; Ένα κομμάτι από κερί μέλισσας, τυλιγμένο με μια φυτική ύλη και δεμένο με σπάγκο, που είχε ανακαλυφθεί το 2012 στο Border Cave της Νότιας Αφρικής, υποδηλώνει ότι οι πρώτοι τροφοσυλλέκτες-κυνηγοί μπορεί να είχαν φτιάξει, πριν από 40.000 χρόνια, ένα είδος αλκοόλ με βάση το μέλι. Το γεγονός μάλιστα ότι το εύρημα περιείχε επίσης ίχνη κάποιας πρωτεϊνικής ουσίας, πιθανώς αυγού και ρητίνης, δείχνει πως επρόκειτο για μία συνταγή, που δυστυχώς χάθηκε στον χρόνο. Από την άλλη όμως, και σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, αυτό το παρασκεύασμα θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός πρόγονος εκείνου που λεγόταν «υδρόμελι» στην αρχαιότητα, με κάποιες διαφορές προφανώς. Όπως είναι γνωστό άλλωστε, το υδρόμελι ήταν συνηθισμένο και πολύ αγαπητό στις αρχαίες, ελληνικές κοινωνίες ως και το Βυζάντιο, ως προϊόν ζύμωσης του μελιού με το νερό με ενδεχόμενη προσθήκη φρούτων και μπαχαρικών, ενώ εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να παρασκευάζεται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες, όπως εν προκειμένω, από νομαδικούς λαούς της Νότιας Αφρικής.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.