Έρωτας και επανάσταση στην Ελλάδα του 20ού αιώνα

Το βιβλίο «Κομμουνιστικοί έρωτες» της Λουτσιάνα Καστελίνα, που διηγείται τις ιστορίες ζευγαριών που ερωτεύτηκαν σε δύσκολους καιρούς, θα εκδοθεί σύντομα και στην Ελλάδα και αποτέλεσε αφορμή για μια συζήτηση της 90χρονης πλέον δημοσιογράφου, συγγραφέα και πολιτικού με την Ελιζαμπέτα Καζαλότι.
Χρόνος ανάγνωσης: 
6
'
Η Αργυρώ και ο Νίκος Κοκοβλής. Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε» του Σταύρου Ψυλλάκη.

Εκείνος: «Πορευόμασταν στα δύσβατα βουνά του οροπεδίου του Ομαλού, στις απελευθερωμένες από τους αντάρτες περιοχές. Εκεί είχε στήσει το αρχηγείο του ο δημοκρατικός στρατός. Πεινούσαμε, υπήρχε λίγη τροφή, αλλά δεν είχαμε σκεύη. Έτσι κάποιες αντάρτισσες που βρίσκονταν εκεί προσφέρθηκαν να μας δανείσουν τα δικά τους. Είχαμε μόλις τελειώσει το φαγητό και καθαρίζαμε τις καραβάνες με το χιόνι, όταν μια κοπέλα σταμάτησε μπροστά μου και μου πρόσφερε τη δική της καραβάνα. “Ορίστε, σύντροφε” μου είπε, “στη δίνω”. Την κοίταξα με έκπληξη. “Σε έχω ξαναδεί κάπου;” της είπα. Εκείνη σήκωσε τους ώμους της χαμογελαστή και αμήχανη. “Ποιος ξέρει” μου απάντησε. Τότε ξαφνικά θυμήθηκα. Είχα μπροστά μου το ίδιο γλυκό και στρογγυλό σαν το φεγγάρι πρόσωπο που χρόνια πριν με είχε εντυπωσιάσει στην Περιβολία».

Εκείνη: «Μεταξύ εκείνων που έφτασαν ήταν και ο Νίκος, ένας μετρίου αναστήματος ευγενής νέος, με φαρδιές πλάτες, πλούσια μαλλιά, μεγάλα μαύρα μάτια και μακριά χέρια. Όταν τα βλέμματά μας διασταυρώθηκαν τυχαία και βρεθήκαμε κοντά, ένιωσα ότι κάτι άλλαζε μέσα μου: η καρδιά μου χτυπούσε δυνατά. Δεν ήταν όμως εξαιτίας των ανιχνευτικών αεροπλάνων που συνέχιζαν εκείνη την εποχή να πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας για να εντοπίσουν τα κρησφύγετά μας. Συνήρθα αμέσως. Οι φαντασιώσεις δεν έχουν τόπο εδώ. Αγωνιζόμαστε και η μάχη είναι σκληρή…».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.