Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cover-lifi2.jpg

Li-Fi αντί για Wi-Fi: Η υπόσχεση της μεγάλης ταχύτητας

Μια νέα μορφή σύνδεσης στο internet και μεταφοράς δεδομένων χρησιμοποιεί, αντί για τα ραδιοκύματα, το ορατό φως. Yπόσχεται 100 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα ενώ παράλληλα θωρακίζει την ασφάλεια. Μπορεί όμως να πετύχει;

Πάνω που εξοικειωθήκαμε με το Wi-Fi σε εκνευριστικό βαθμό (γιατί ναι, είναι εκνευριστικό να ζητάτε τον κωδικό του Wi-Fi με το που κάθεστε σε ένα καφέ ή εστιατόριο), η τεχνολογία Li-Fi έρχεται να το αντικαταστήσει. Το ακρωνύμιο προκύπτει από το Light-Fidelity, καθώς για τη μεταφορά δεδομένων χρησιμοποιεί το ορατό φάσμα, εν ολίγοις κοινούς οικιακούς λαμπτήρες LED. Σύντομα λοιπόν θα ζητάτε από τον σερβιτόρο να ανάψει τη λάμπα για να συνδεθείτε στο internet.

Ο όρος Li-Fi χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή Χάραλντ Χάας κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο TED το 2011.

Ενδεχομένως ο εμπνευστής της τεχνολογίας να μην πρωτοτύπησε στην ονοματοδοσία, αλλά αυτό είναι μάλλον το τελευταίο που μας απασχολεί. Ο Γερμανός καθηγητής Τηλεπικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου πρωτοτύπησε στην ουσία, καθώς οραματίστηκε την ασύρματη μεταφορά δεδομένων μέσω κάθε λαμπτήρα φωτός που βρίσκεται ήδη εγκατεστημένος σε κατοικίες, γραφεία και δημόσιους χώρους. Η πατέντα κατοχυρώθηκε από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, αλλά πλέον είναι ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Παρένθεση: Αντίστοιχης λογικής μεν, διαφορετικής εφαρμογής δε, είναι και το iBeacon. Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη