Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
33'
Κείμενο:
ceimg_4908.jpg
Η Μάσα Στρότσεβα (3Δ), που μίλησε στην Κατερίνα Οικονομάκου, με άλλες κοπέλες σε διαδήλωση ενάντια στον Λουκασένκο. Η κοπέλα που κοιτάζει την αστυνομικό βρίσκεται πλέον στη φυλακή.

Λευκορωσία: Μια ιστορία για το τέλος του φόβου

Οι γυναίκες αναδείχτηκαν σε πρωταγωνίστριες της τελευταίας, μεγάλης, ειρηνικής ευρωπαϊκής επανάστασης. Έντεκα από αυτές περιγράφουν στο inside story όσα διαδραματίζονται στη Λευκορωσία.
Η Μάσα Στρότσεβα (3Δ), που μίλησε στην Κατερίνα Οικονομάκου, με άλλες κοπέλες σε διαδήλωση ενάντια στον Λουκασένκο. Η κοπέλα που κοιτάζει την αστυνομικό βρίσκεται πλέον στη φυλακή.

«Φαντάσου τη Λευκορωσία σαν μια οικογένεια που υποφέρει από έναν βάναυσο, κακοποιητικό πατέρα. Σε αυτή τη χώρα είμαστε όλοι θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Κάθε λίγα χρόνια κάναμε μια απόπειρα να γλιτώσουμε, ζητούσαμε βοήθεια, αλλά δεν βρίσκαμε υποστήριξη πουθενά. Είναι η πρώτη φορά που ακουγόμαστε, που τα ξένα μέσα ζητούν να ακούσουν τις φωνές μας», λέει η Μαρίγια Μαρτίσεβιτς, μιλώντας μου από το διαμέρισμά της στο Μινσκ. «Τα προβλήματά μας δεν ήταν σε καμιά διεθνή ατζέντα. Γιατί; Ίσως δεν κυλούσε αρκετό αίμα, ίσως οι διαμαρτυρίες δεν ήταν αρκετά επίμονες κι εκτεταμένες. Κι έπειτα ήταν πάντα κι ο Πούτιν, που δεν ήθελε να διαταραχτούν οι ισορροπίες. Η πατρίδα μου είναι όπως μια γυναίκα που τρώει συστηματικά ξύλο από τον άντρα της, οι γείτονες το γνωρίζουν, αλλά δεν θέλουν να ανακατευτούν. Ας τα βγάλει πέρα μόνη της, σκέφτονται. Δεν μπορούσαμε, όμως, νιώθαμε αδύναμοι. Πιστεύω ότι τώρα κάτι έχει αλλάξει».

Με δύο λόγια

Όλα ξεκίνησαν τη νύχτα της 9ης Αυγούστου, όταν ο Αλεξάντρ Λουκασένκο ανακοίνωσε πως είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 80%, έναντι ενός ισχνού 10% που, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα αποτελέσματα, είχε αποσπάσει η υποψήφια της ενωμένης αντιπολίτευσης Σβετλάνα

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη