Λευκορωσία: Μια ερασιτεχνική κρατική αεροπειρατεία και οι κυρώσεις της ποτάσας

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες του inside story, η επιχείρηση καθήλωσης του αεροπλάνου της Ryanair από το καθεστώς Λουκασένκο ήταν πιο κακοσχεδιασμένη από ό,τι αρχικά νομίσαμε. Τώρα, η Δύση σφίγγει τον κλοιό των κυρώσεων που την ακολούθησαν και δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη ούτε την Ελλάδα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
Ένας φωτογράφος σκαρφαλώνει σε σωρούς ποτάσας, προερχόμενης από το αλατωρυχείο του Σόλιγκορσκ της Λευκορωσίας, τον Σεπτέμβριο του 2014. [Sergei Gapon/AFP]

Στις 23 Μαΐου του 2021, οι λευκορωσικές αρχές επιχείρησαν με κάθε τρόπο να «πείσουν» την εταιρεία Ryanair να προσγειώσει το αεροπλάνο της στο Μινσκ, προτού χρησιμοποιήσουν πολεμικά αεροσκάφη για να την εξαναγκάσουν. Η αιτία που επικαλέστηκαν ήταν πως είχαν λάβει email (που πιθανότατα έστειλαν οι ίδιοι), το οποίο προειδοποιούσε ότι στο αεροπλάνο υπήρχε βόμβα. Αργότερα αποδείχθηκε ότι η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Μινσκ έλαβε το εν λόγω απειλητικό email αφότου είχε αναγκάσει σε προσγείωση το αεροπλάνο της Ryanair. Σύμφωνα με πηγές ευρωπαϊκών υπηρεσιών που μίλησαν στο inside story υπό τον όρο της ανωνυμίας, ένα τέτοιο email στάλθηκε από τον ίδιο λογαριασμό Protonmail την ίδια ώρα και στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία των υπηρεσιών πολιτικής αεροπορίας στη Σόφια, το Κίεβο και το Βίλνιους, από τις οποίες πέρασε το αεροπλάνο. Όμως η Βουλγαρία, η Ουκρανία και η Λιθουανία δεν έκαναν καμία κίνηση για να το προσγειώσουν. Στο Βίλνιους μάλιστα το email κατέληξε στα spam. Η συνεκτίμηση όλων αυτών των στοιχείων έπαιξε ρόλο στις αποφάσεις της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών για την επιβολή τομεακών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.