Η Λεωφόρος των Δακρύων

Σε ένα κομμάτι της εθνικής οδού στη δασώδη Βρετανική Κολομβία, τα τελευταία 40 χρόνια τουλάχιστον 40 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί ή εξαφανιστεί, στην πλειοψηφία τους αυτόχθονες. Διότι η επονομαζόμενη «Λεωφόρος των Δακρύων» είναι απλώς μια μικρογραφία όλου του Καναδά.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'

Η 16χρονη Ραμόνα Γουίλσον έφυγε από το σπίτι λίγο μετά τις 9 μ.μ. Ήταν μια ζεστή καλοκαιρινή βραδιά στο Σμίθερς, μια μικρή πόλη στη βόρεια Βρετανική Κολομβία. Η Ραμόνα επρόκειτο να συναντήσει φίλες για να πάνε σε έναν χορό σε μια πόλη, 75 χιλιόμετρα μακριά.

Το Σμίθερς διατρέχει ο Αυτοκινητόδρομος 16, το βόρειο σκέλος της Εθνικής Οδού που ονομάζεται επίσημα Γέλοουχεντ. Από το Πρινς Τζορτζ, το βιομηχανικό κέντρο της Βρετανικής Κολομβίας, ο φιδωτός δρόμος ακολουθεί μια ζιγκ-ζαγκ διαδρομή 700 χιλιομέτρων ανάμεσα σε πυκνά δάση και φτωχικούς οικισμούς μέχρι το πολυσύχναστο λιμάνι Πρινς Ρούπερτ, από όπου φεύγουν φέρι, τάνκερ και κρουαζιερόπλοια για τον Ειρηνικό Ωκεανό και την Αλάσκα. «Ο αέρας βαραίνει καθώς ο αυτοκινητόδρομος πλησιάζει τον Ειρηνικό, γαντζωμένος σε έναν γκρεμό πάνω από τον ποταμό Σκίνα, ένας δρόμος που σχεδιάστηκε στις πλαγιές των βουνών προκειμένου να τον διαβούν φορτηγά, και όπου το περιθώριο λάθους είναι λίγες δεκάδες εκατοστά από κάθε πλευρά», γράφει η Τζέσικα ΜακΝτίαρμιντ στο βιβλίο Λεωφόρος των Δακρύων: Μια Αληθινή Ιστορία Ρατσισμού, Αδιαφορίας και της Αναζήτησης της Δικαιοσύνης για Αγνοούμενα και Δολοφονημένα Αυτόχθονα Κορίτσια και Γυναίκες, που μόλις κυκλοφόρησε. Ο αυτοκινητόδρομος συνδέει μια σειρά από μικρές κοινότητες, πόλεις που απασχολούνται κυρίως με το εμπόριο ξυλείας, και όπου η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων ανήκει σε φυλές του Πρώτου Έθνους, των ιθαγενών που ζούσαν στον Καναδά πολύ πριν καταφτάσουν οι Ευρωπαίοι άποικοι.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.