Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
11'
Κείμενο:
ce000_1wq8ev.jpg
Ιρακινός αγρότης ελέγχει το επίπεδο του νερού κοντά στο χωράφι του, τον Αύγουστο του 2020. [Hussein FALEH/AFP]

Λειψυδρία: οι συγκρούσεις για το νερό και οι επαναστάσεις των διψασμένων

Πεπερασμένο αλλά απαραίτητο για την ανθρώπινη επιβίωση και αναντικατάστατο, το νερό, ή μάλλον η έλλειψή του, «ανάβει φωτιές» διεθνώς, γεννώντας διακρατικές εντάσεις, εμφύλιες διαμάχες, αλλά και ανάγκες συνεργασίας.
Ιρακινός αγρότης ελέγχει το επίπεδο του νερού κοντά στο χωράφι του, τον Αύγουστο του 2020. [Hussein FALEH/AFP]

Ένα στα πέντε παιδιά παγκοσμίως δεν μπορεί να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες του σε νερό, σύμφωνα με τη UNICEF. Και εάν δεν επέλθουν σημαντικές ανατροπές τα επόμενα χρόνια, τότε το «ένα στα πέντε» θα έχει γίνει «ένα στα τέσσερα» έως το 2040. Τα προβλήματα είναι πιο έντονα στην Αφρική, τη νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή. Η UNICEF (όπως είναι ευρέως γνωστό το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά) έχει μάλιστα συντάξει και μια λίστα με 37 χώρες, «hotspot» όπως τις αποκαλεί, όπου τα παιδιά σήμερα δεν έχουν αρκετό νερό. Το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, η Υεμένη, η Αιθιοπία, η Κένυα, ο Νίγηρας, η Νιγηρία και το Σουδάν είναι μόνο κάποιες από αυτές.

Image
handswater000_1en37o.jpg
Μανίλα, Μάρτιος 2019. [Noel CELIS/AFP]

Και αν σε ορισμένους τα εν λόγω μέρη ακούγονται πολύ μακρινά ή «τριτοκοσμικά» για να μπορούν να μας επηρεάσουν άμεσα, στην πράξη μάλλον δεν είναι. Η Νιγηρία είναι, για παράδειγμα, η μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, με πληθυσμό που ξεπερνά τα 210 εκατομμύρια. Το Πακιστάν διαθέτει πυρηνικά όπλα και ερίζει για το νερό με μια χώρα δισεκατομμυρίων όπως είναι η Ινδία. Ενώ το Σουδάν βρίσκεται στρατηγικά τοποθετημένο δίπλα στην Ερυθρά Θάλασσα. Η ένταση που θα προκαλούσε η λειψυδρία στις εν λόγω περιοχές είναι σχεδόν βέβαιο, με άλλα λόγια, πως θα είχε

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη