Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο & Φωτογραφίες:
cekurdsdsc02163.jpg
Η είσοδος του κέντρου προσφύγων στο Λαύριο.

Λαύριο: το στρατόπεδο των φαντασμάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν το κέντρο των κούρδων προσφύγων στο Λαύριο, που για χρόνια αποτέλεσε αγκάθι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η είσοδος του κέντρου προσφύγων στο Λαύριο.

Πριν από τρεις μήνες έμαθα από μία αστυνομική πηγή ότι το κέντρο πολιτικών προσφύγων στο Λαύριο θα κλείσει. Η απόφαση είχε ληφθεί πριν από τους σεισμούς στην νοτιοανατολική Τουρκία· απλά μετά από αυτούς η κυβέρνηση άρχισε να «τρέχει». Ο λόγος ήταν το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με το κύμα βοήθειας από τη χώρα μας και τη διακοπή των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. Στα πλαίσια της προσέγγισης, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει μία συμβολική χειρονομία προς τη γειτονική χώρα.

Η συγκεκριμένη κίνηση επιλέχτηκε καθώς για την Τουρκία η ύπαρξη του κέντρου, που κυριαρχείται από το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), αποτελεί εδώ και δεκαετίες «καρφί» στα μάτια της. Ολόκληρη η επίσημη Τουρκία θεωρεί και το λέει με κάθε ευκαιρία, ότι πρόκειται για «κέντρο εκπαίδευσης του PKK».

Image
dsc02160.jpeg
Στο κέντρο συνυπάρχει το PKK με ορισμένες μικρές αριστερές οργανώσεις της Τουρκίας. Στο βάθος γκράφιτι με τη μορφή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και σε πρώτο πλάνο στάμπα του αριστερού MKP.

Πόσο εύκολο είναι όμως να μετακινήσεις ανθρώπους που φιλοξενείς εκεί από τα μέσα της δεκαετίας του '80;

Η ιστορία του κέντρου

Το «Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου» ιδρύθηκε το 1949. Πρόκειται για το πρώτο επίσημο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων του Ελληνικού Κράτους, σκοπός του οποίου ήταν η φιλοξενία και η παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες που

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη