Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
12'
Κείμενο:
celaurakovesi000_1de379.jpg
Η Λάουρα Κοντρούτσα Κέβεζι. [Adrian Catu/AFP]

Η αδιάφθορη

Η Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι είναι ο Νο1 εχθρός της ρουμανικής κυβέρνησης και θρύλος για τους συμπατριώτες της. Η 46χρονη δικαστικός είναι φαβορί για να ηγηθεί της πρώτης ανεξάρτητης υπηρεσίας για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος στην ΕΕ. Αν εκλεγεί, δεν θα είναι μόνο η Ρουμανία που θα έχει λόγους να ανησυχεί.
Η Λάουρα Κοντρούτσα Κέβεζι. [Adrian Catu/AFP]

Πάνε πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που η Ευρώπη είδε δικαστικό να αγωνίζεται με τέτοιο σθένος και πείσμα για το δημόσιο συμφέρον, κόντρα σε πανίσχυρα συμφέροντα που τον περικυκλώνουν σαν τα κεφάλια μιας Λερναίας Ύδρας. Αν έπρεπε κανείς να αναζητήσει ένα πρόσωπο που μοιράζεται την αφοσίωση της Ρουμάνας Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι στην αποστολή που ανέλαβε, αυτός θα ήταν μόνο ο σπουδαίος ιταλός δικαστής Τζοβάνι Φαλκόνε.

Με την ίδια αταλάντευτη αποφασιστικότητα που εκείνος πολέμησε τη μαφία, έχει πολεμήσει και η Κοντρούτσα Κιόβεσι τα κυκλώματα διαφθοράς στη Ρουμανία, μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην ΕΕ. Στην πορεία έκανε τόσους ισχυρούς εχθρούς, όσους και καλούς φίλους. Μέσα στον Μάρτιο θα φανεί ποιοι θα υπερισχύσουν. Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης ενδιαφέρει όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Η 46χρονη δικαστικός είναι ανάμεσα στους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους για τη θέση του πρώτου Ευρωπαίου Εισαγγελέα, με έδρα το Λουξεμβούργο. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), στην οποία συμμετέχουν 22 χώρες-μέλη, είναι η πρώτη ανεξάρτητη εισαγγελική υπηρεσία της ΕΕ. Αποστολή της θα είναι να ερευνά, να ασκεί διώξεις και να παραπέμπει στη Δικαιοσύνη οικονομικά εγκλήματα σε βάρος της ΕΕ

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη