Η αδιάφθορη

Η Λάουρα Κοντρούτσα Κέβεζι είναι ο Νο1 εχθρός της ρουμανικής κυβέρνησης και θρύλος για τους συμπατριώτες της. Η 46χρονη δικαστικός είναι φαβορί για να ηγηθεί της πρώτης ανεξάρτητης υπηρεσίας για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος στην ΕΕ. Αν εκλεγεί, δεν θα είναι μόνο η Ρουμανία που θα έχει λόγους να ανησυχεί.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Η Λάουρα Κοντρούτσα Κέβεζι. [Adrian Catu/AFP]

Πάνε πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που η Ευρώπη είδε δικαστικό να αγωνίζεται με τέτοιο σθένος και πείσμα για το δημόσιο συμφέρον, κόντρα σε πανίσχυρα συμφέροντα που τον περικυκλώνουν σαν τα κεφάλια μιας Λερναίας Ύδρας. Αν έπρεπε κανείς να αναζητήσει ένα πρόσωπο που μοιράζεται την αφοσίωση της Ρουμάνας Λάουρα Κοντρούτσα Κέβεζι στην αποστολή που ανέλαβε, αυτός θα ήταν μόνο ο σπουδαίος ιταλός δικαστής Τζοβάνι Φαλκόνε.

Με την ίδια αταλάντευτη αποφασιστικότητα που εκείνος πολέμησε τη μαφία, έχει πολεμήσει και η Κοντρούτσα Κέβεζι τα κυκλώματα διαφθοράς στη Ρουμανία, μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην ΕΕ. Στην πορεία έκανε τόσους ισχυρούς εχθρούς, όσους και καλούς φίλους. Μέσα στον Μάρτιο θα φανεί ποιοι θα υπερισχύσουν. Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης ενδιαφέρει όλους τους ευρωπαίους πολίτες.

Η 46χρονη δικαστικός είναι ανάμεσα στους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους για τη θέση του πρώτου Ευρωπαίου Εισαγγελέα, με έδρα το Λουξεμβούργο. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), στην οποία συμμετέχουν 22 χώρες-μέλη, είναι η πρώτη ανεξάρτητη εισαγγελική υπηρεσία της ΕΕ. Αποστολή της θα είναι να ερευνά, να ασκεί διώξεις και να παραπέμπει στη Δικαιοσύνη οικονομικά εγκλήματα σε βάρος της ΕΕ. Ανθυποψήφιοι της Κοντρούτσα Κέβεζι για τη θέση του επικεφαλής της EPPO είναι ο Γάλλος Ζαν Φρανσουά Μπονέρ και ο Γερμανός Αντρές Ρίτερ. Η υποψηφιότητα της ρουμάνας δικαστικού είναι η μόνη που δεν έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης της πατρίδας της.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.