Η κυβέρνηση θέλει τα Λατινικά αντί για την Κοινωνιολογία στις Πανελλαδικές. Έχει δίκιο;

Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την επιστροφή των Λατινικών στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, με αντίστοιχη αφαίρεση της Κοινωνιολογίας, προτού καν αυτή προλάβει να εξεταστεί έστω και μία φορά. Πόσο σωστή είναι μια τέτοια απόφαση;
Χρόνος ανάγνωσης: 
13
'
Πανελλαδικές εξετάσεις τον Ιούνιο του 2019. [Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi]

«Τα Λατινικά είναι ο σύμμαχός σας», έλεγαν και ξανάλεγαν γονείς και καθηγητές, τα χρόνια που καθόμασταν στα θρανία της Γ’ Λυκείου. «Θα μάθετε τα πάντα απ’ έξω και θα πάτε να τα γράψετε για να πάρετε καλό βαθμό και να ανεβάσετε τον μέσο όρο σας στις Πανελλαδικές».

Τα παραπάνω λόγια αποδίδουν με ακρίβεια την εργαλειακή αντίληψη που είχε καλλιεργηθεί γύρω από το μάθημα των Λατινικών. Θηρευτές μορίων και βαθμών, λίγο-πολύ όλοι μας το βλέπαμε ως «μάννα εξ ουρανού», που θα μας βοηθούσε να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βαθμολογία, μπας και μπούμε στη σχολή που θέλαμε. Για να μιλήσω με το προσωπικό μου παράδειγμα, τα Λατινικά ήταν το μάθημα που περίμενα ότι θα με βοηθήσει να περάσω στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Η αποστολή μου ήταν απλή: έπρεπε να μάθω τις μεταφράσεις –που μετά από τις πολλές επαναλήψεις τις είχα αποστηθίσει και μπορούσα να τις λέω απ’ έξω χωρίς καν να κοιτάζω το πρωτότυπο– και να απομνημονεύσω μία σειρά από γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα –όπως η κλίση ουσιαστικών και ρημάτων– για να πάω να τα γράψω μηχανικά και να πάρω όσo περισσότερα μόρια μπορούσα.

Βιβλίο σχεδόν μισού αιώνα

Οι περισσότεροι από εμάς βλέπαμε τα Λατινικά με πιο καλό μάτι απ’ ό,τι την Ιστορία, τα Αρχαία, την Έκθεση, τη Λογοτεχνία. Κι αυτό γιατί τα εν λόγω μαθήματα ήθελαν κάτι που μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικό σύστημα κάπως φοβόμαστε: κριτική σκέψη. Πράγματι, πρέπει να σκεφτείς για να αναπτύξεις μία παράγραφο, να συνδυάσεις το βιβλίο της Ιστορίας με μία πηγή, να κάνεις συντακτική ανάλυση σε ένα άγνωστο αρχαίο κείμενο, να απαντήσεις σε μία ερμηνευτική ερώτηση στη Λογοτεχνία. Αυτό σήμαινε ότι εκεί μπορούσε να χαθεί ευκολότερα μία καλή βαθμολογία. Αντίθετα, τα πράγματα ήταν πιο «τετράγωνα» στα Λατινικά. Τα μαθαίνεις παπαγαλία, γράφεις, παίρνεις τον βαθμό και προχωράς, ξεχνώντας τα πάντα σε λίγες εβδομάδες.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.