Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
15'
Κατηγορία:
Κείμενο:
cover-ladysyria.jpg

Η Σύρια που έφτιαξε το πρώτο γυναικείο περιοδικό της χώρας της

Διευθύντρια του μοναδικού περιοδικού για τις γυναίκες της Συρίας, η Γιασμίνε Μερέι παράλληλα σχεδιάζει προγράμματα για τις συμπατριώτισσες της που ζουν κι αυτές ως πρόσφυγες στη Γερμανία. Η 33χρονη που μέσα σε τρία χρόνια άλλαξε τον τρόπο που βλέπει τον κόσμο, τη ζωή και τον ίδιο της τον εαυτό, πιστεύει ότι μια κοινωνία που στερεί τον μισό πληθυσμό της από αυτονόητα δικαιώματα δεν έχει ελπίδες να προοδεύσει.

«Όταν εγκατέλειψα τη Συρία ήμουν 28 ετών. Αλλά δεν είχα ακούσει ποτέ τον όρο Κοινωνία των Πολιτών. Πολύ περισσότερο, δεν ήξερα πόσο ελεύθερα ζουν οι γυναίκες σε άλλα μέρη του κόσμου. Κι αυτό ενώ είχα ζήσει όλη μου τη ζωή σε μια μεγάλη πόλη, στη Χομς, είχα πτυχίο πανεπιστημίου και ετοιμαζόμουν να ξεκινήσω μεταπτυχιακό. O κόσμος μου ήταν πολύ περιορισμένος. Είχαν φροντίσει γι’ αυτό η κοινωνία και το καθεστώς Άσαντ».

Η Γιασμίνε Μερέι είναι σήμερα 33 ετών και κοντεύει να κλείσει έναν χρόνο στο Βερολίνο, όπου εργάζεται για την ομάδα της διεθνούς φήμης Γερμανίδας χορογράφου Σάσα Βαλτς. Μετά από πρόταση της Βαλτς, η Γιασμίνε σχεδιάζει και υλοποιεί ένα φιλόδοξο τριετές πρόγραμμα που στοχεύει στην πρακτική και ηθική υποστήριξη των Σύριων γυναικών που έχουν φτάσει ως πρόσφυγες στο Βερολίνο. Ταυτόχρονα, διευθύνει το πρωτοποριακό γυναικείο περιοδικό Saiedet Souria που «απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες της Συρίας, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων» και διανέμεται μέσα στη σπαρασσόμενη χώρα.

Image
yasmine-merei-editor-in-chief-of-saidet-souria_1.jpg
Η Jasmine Merei.

Αν μπορεί κανείς να μιλάει για τα πρόσωπα της συριακής διασποράς που έχουν αρχίσει ήδη να ξεχωρίζουν στις νέες κοινωνίες που τα φιλοξενούν, για τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να προετοιμάσουν το έδαφος γι’

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη