Θα έτρωγες ένα μπιφτέκι που παρασκευάστηκε σε εργαστήριο;

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα χρειαστεί να υιοθετήσουμε το εργαστηριακά παραγόμενο κρέας ως μονόδρομο αν θέλουμε να επιβιώσει η Γη – κι εμείς οι ίδιοι. Μιλάμε με τον «ευαγγελιστή» του καθαρού κρέατος, αλλά καταγράφουμε και τον επιστημονικό αντίλογο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'

Άλλοι το ονομάζουν «εργαστηριακό» κρέας, ορισμένοι «καλλιεργημένο», κάποιοι το λένε απλώς «καθαρό», ενώ λίγοι επιμένουν στο «in vitro». Όποιον όρο κι αν χρησιμοποιούμε, αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι οδεύουμε σε μια εποχή που η ανθρωπότητα θα καλύπτει τις ανάγκες της για κρέας χωρίς να χρειάζεται να σκοτώνει ζώα. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Μαρκ Ποστ, καθηγητής φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ και πρωτοπόρος της «καλλιέργειας» κρέατος σε εργαστήριο.

Δεν πρόκειται, βέβαια, για καινούρια ιδέα. Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα οι επιστήμονες είχαν αρχίσει να εξερευνούν την προοπτική της εργαστηριακής παραγωγής κρέατος. Το 1931, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε προβλέψει ότι στα επόμενα πενήντα χρόνια η ανθρωπότητα θα τρεφόταν με κρέας που παράγεται στο εργαστήριο από ειδικά μικρόβια, με τον ίδιο τρόπο που οι αρτοποιοί χρησιμοποιούν τη μαγιά για την παραγωγή ψωμιού. Έπεσε κάποια χρόνια έξω, αλλά να που βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στο «καθαρό» κρέας, το οποίο εκτός των άλλων θα λύσει και ένα πρακτικό πρόβλημα:

«Το να ταΐσουμε όλους τους κατοίκους του πλανήτη είναι μια δύσκολη πρόκληση, όχι μόνο γιατί οδεύουμε προς τα δέκα δισεκατομμύρια, αλλά κυρίως γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι ζητούν ολοένα και περισσότερο και συχνότερα πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και αξίας», λέει ο κ. Ποστ. Με λίγα λόγια, την πρωτεΐνη που βρίσκουμε στα ζωικά προϊόντα. «Μου αρέσει το κρέας», συνεχίζει ο Μαρκ Ποστ, «επειδή όμως η παραγωγή του απαιτεί την ανάλωση πολύ μεγάλων αποθεμάτων φυσικών πόρων, σε 30 με 35 χρόνια δεν θα είναι καν βιώσιμη. Οπότε πρέπει να βρούμε εναλλακτική».

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.