Πόσο σοβαρή είναι η κυβερνοεπίθεση στην Cosmote και για ποιους;

Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, οι συνδρομητές της Cosmote που θίγονται από την πρόσφατη κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η εταιρεία υπολογίζονται σε 4-5 εκατομμύρια. Ποιοι μπορεί να θέλουν να μάθουν περισσότερα γι’ αυτούς και πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που απέσπασαν;
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Τα νέα γραφεία της Cosmote στην Παιανία. [kokkinoukourkoulas.com]

Στις 14 Οκτωβρίου, με μία ανακοίνωση 653 λέξεων «κρυμμένη» στην ενότητα των δελτίων Τύπου του ομίλου OTE, και μια διακριτική παραπομπή στην κεντρική σελίδα της Cosmote, η εταιρεία κινητής γνωστοποίησε στο κοινό ότι στις 8 Σεπτεμβρίου έπεσε θύμα κυβερνοεπίθεσης.

Άγνωστοι απέσπασαν ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο περιλάμβανε στοιχεία των κλήσεων που πραγματοποίησαν ή δέχθηκαν συνδρομητές κινητής κατά το πενθήμερο 1-5 Σεπτεμβρίου 2020 και συγκεκριμένα: αριθμό τηλεφώνου, ημέρα και ώρα πραγματοποίησης της κλήσης και διάρκειά της, τύπο συσκευής, IMSI (15ψήφιος κωδικός ο οποίος χρησιμοποιείται για τη μοναδική αναγνώριση του συνδρομητή στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας), ηλικία, φύλο, ARPU (μέσο έσοδο ανά χρήστη), συντεταγμένες σταθμού βάσης και πρόγραμμα κινητής των συνδρομητών Cosmote. Με άλλα λόγια, οι μόνοι που δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν είναι αυτοί που επί πέντε ημέρες δεν μίλησαν καθόλου στο κινητό τους. Η κυβερνοεπίθεση αφορά τους πελάτες και άλλων παρόχων, αφού αν κάποιος κάλεσε ή δέχθηκε κλήση από συνδρομητή της Cosmote κατά το πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου, τότε ο αριθμός του βρίσκεται στη λίστα των στοιχείων που έχουν στα χέρια τους οι χάκερς.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.