Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης προς τη φαρμακοβιομηχανία και οι εκλογές

To 2018 η φαρμακοβιομηχανία κατέβαλε σχεδόν το 33% της κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης, μέσω των οριζόντιων εκπτώσεων στις οποίες υποχρεούται από το 2012. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε ότι θα τις αλλάξει και ίσως γι’ αυτό αρκετοί φαρμακοβιομήχανοι δεν θέλουν να γίνουν οι εκλογές, προτού ψηφιστεί ο νέος νόμος.
Χρόνος ανάγνωσης: 
8
'
[rawpixels.com/Pexels]

Τoν Σεπτέμβριο του 2018 ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), το κεντρικό όργανο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων της χώρας, υπέβαλε τις θέσεις του για την επόμενη μέρα της πολιτικής φαρμάκου. Έλπιζε και στόχευε πως η έξοδος από τα μνημόνια θα συνοδευόταν από μια αναστροφή του εκκρεμούς προς την κατεύθυνση της αύξησης της πίτας της φαρμακευτικής δαπάνης. Κεντρική ιδέα αυτής της πολιτικής είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίον καθορίζονται οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα (σ.σ. με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης), η διευκόλυνση της εισαγωγής νέων καινοτόμων φαρμάκων, χωρίς να είναι απαραίτητη η παραπομπή τους σε πέντε χώρες που τα έχουν ήδη εισαγάγει κι έχουν επαρκείς μηχανισμούς ελέγχου της σχέσης κόστους/οφέλους, αλλά και η επιβολή μιας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών που θα μειώσουν το βάρος που σηκώνει τώρα η φαρμακοβιομηχανία, η οποία συνεισφέρει το ένα στα τρία ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης.

Κι αυτό γιατί μετά τον ένατο χρόνο από την ισχύ των μνημονίων, η φαρμακευτική πολιτική της χώρας παραπαίει μεταξύ ενός συστήματος που δεν είναι βιώσιμο και της ανάληψης από τους ιδιώτες καταναλωτές και τις εταιρείες ενός όλο και μεγαλύτερου ποσού της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη παίζει πλέον και στατιστικά όλο και μικρότερο ρόλο. Αυτό βέβαια δεν είναι νέο.

Προσδοκίες

Το νέο είναι πως η σημερινή κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στη βιομηχανία φαρμάκου ότι κάποιες από τις αλλαγές στις οποίες ελπίζει (που είναι και δεσμεύσεις έναντι των δανειστών) θα υλοποιηθούν. Με αυτήν την ελπίδα, η φαρμακοβιομηχανία δεν θα ήθελε να επισπευσθούν οι εκλογές πριν να ολοκληρωθούν οι αλλαγές αυτές.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.