Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
9'
Κείμενο:
cebulldozerafthaireta.jpg

Η νίκη του αιγιαλού σε βάρος της κυβέρνησης

Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτάχθηκε σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης Σαμαρά που προέβλεπε τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό. Στις αρχές Απριλίου, η κυβέρνηση Τσίπρα προώθησε μία ανάλογη ρύθμιση, η οποία μέσα σε λίγες ημέρες κατέληξε στο κενό.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου αποφάσισε να αποσύρει τις διατάξεις με τις οποίες η κυβέρνηση Τσίπρα επιχείρησε, με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή στις 5 Απριλίου, να νομιμοποιήσει αυθαίρετες κατασκευές σε αιγιαλό και άλλες περιοχές υψηλού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Η απόσυρση των σχετικών ρυθμίσεων ήρθε με φόντο την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία διατύπωσε «προβληματισμό» ως προς το αν η γενικευμένη τακτοποίηση αυθαιρέτων στον αιγιαλό εναρμονίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος που απαιτεί το άρθρο 24 του Συντάγματος, το οποίο προστατεύει ευθέως τις ακτές, που σύμφωνα με την παραπάνω υπηρεσία χαρακτηρίζονται ως «ευπαθή τμήματα του φυσικού περιβάλλοντος».

Η στροφή της κυβέρνησης απέναντι στα αυθαίρετα

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά, που το περασμένο καλοκαίρι κόστισαν τη ζωή 100 ανθρώπων, μέλη της κυβέρνησης εξέφρασαν την άποψη πως η αυθαίρετη δόμηση αποτέλεσε την κύρια αιτία της φυσικής καταστροφής και των ανθρώπινων απωλειών. «Ούτε ο κρατικός μηχανισμός επέδειξε ολιγωρία ούτε έκανε λάθη, γιατί εκείνη την ημέρα είχε ρίξει όλο το βάρος του στη μεγάλη πυρκαγιά στην Κινέτα, ενώ

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη