Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
7'
Κείμενο:
cedebt.jpg
[Miguel Medina/AFP]

Τα κρατικά «φέσια» των 8 δισ. ευρώ

Υπάρχουν επιχειρηματίες που περιμένουν επιστροφές ΦΠΑ έως και 4,5 χρόνια. Συνταξιούχοι που αναμένουν δύο έτη για τις κύριες και τρία για τις επικουρικές συντάξεις. Στην ουρά βρίσκονται και οι συμβασιούχοι του δημοσίου, οι προμηθευτές και όσοι άλλοι συναλλάσσονται με το ελληνικό κράτος, που χρωστάει και δεν πληρώνει.
[Miguel Medina/AFP]

Σε μία αγορά που πλήττεται από έλλειψη ρευστότητας, είναι πολλές οι κατηγορίες των πολιτών στους οποίους χρωστάει το κράτος, χωρίς να υπάρχει ορατός χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής.

Σύμφωνα με την έρευνα του inside story στα πολυδαίδαλα στοιχεία που τηρούνται στο ΥΠΟΙΚ, στα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και στις Βρυξέλλες, το συνολικό ποσό που χρωστά το κράτος είναι μεγάλο: υπολογίζεται ότι φτάνει στα 8 δισ. ευρώ περίπου, αν προσμετρηθούν στον «επίσημο» λογαριασμό των ελληνικών αρχών και οι λεγόμενες «αφανείς» οφειλές, αυτές δηλαδή που δεν δημοσιεύονται ούτε ανακοινώνονται.

Αφανή και εμφανή «φέσια»

Οι κρατικές οφειλές προς ιδιώτες (ποσά σε δισ. ευρώ)

Εμφανείς

Οφειλές σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών

5,4

Αφανείς

Μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

1,1

Εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης/εφάπαξ σύμφωνα με την Κομισιόν

1,4

ΣΥΝΟΛΟ

7,9

Η τακτική του «δεν πληρώνω» όχι μόνο δεν έχει τέλος, αλλά το τελευταίο διάστημα γνωρίζει νέα έξαρση. Το κράτος πληρώνει, αλλά νέα «φέσια» δημιουργούνται και η συνολική τους αξία μεγαλώνει.

Και αυτή η Λερναία Ύδρα, που μόλις κοπεί το ένα κεφάλι φυτρώνει άλλο, δεν έχει επιπτώσεις

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη