Το κόστος της υπηρεσίας στην πατρίδα

Τα έξοδα ενός στρατιώτη αναλαμβάνονται αποκλειστικά από το κράτος, στο οποίο «ανήκει» στη διάρκεια της θητείας του. Σωστό; Λάθος, αφού με βάση το ρεπορτάζ η οικογένεια ενός φαντάρου δαπανά 300 με 400 ευρώ για κάθε μήνα από τους εννέα ή δώδεκα που θα υπηρετήσει. Συνολικά, η θητεία κοστίζει όσο μισό μεταπτυχιακό στο εξωτερικό.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
[Gerasimos Domenikos/FOSPHOTOS]

«Ας πούμε πως ξεκινάς με ένα στάνταρ έξοδο, το οποίο κυμαίνεται ανάμεσα στα 100-150 ευρώ, αναλόγως βέβαια τον καθένα. Το ποσό δεν είναι σοβαρό σε σχέση με τα χρήματα που θα χρειαστείς τους επόμενους μήνες».

Ο Χρήστος είναι 27 χρονών, γέννημα-θρέμμα Αθηναίος. Oλοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία πριν από μερικούς μήνες, στη Ρόδο. Όταν παρουσιάστηκε χρειάστηκε να αφήσει την έως τότε εργασία του. Προς το παρόν απασχολείται σε ένα κατάστημα εστίασης, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να βρει και πάλι κάτι στον τομέα ειδίκευσής του.

Παράλληλα, σκοπός του είναι να βάλει κάποια χρήματα στην άκρη. Πρέπει να «ρεφάρει», όπως λέει, αυτά που ξόδεψε κατά τη διάρκεια της εννιάμηνης θητείας του, περίπου 4.000 ευρώ.

Ένα ποσό διόλου αμελητέο, αφού είναι διπλάσιο από τα δίδακτρα του μεταπτυχιακού του στην Ολλανδία.

Το καλωσόρισμα με τα πρώτα έξοδα

«Για εμάς τους Αθηναίους, σίγουρα κατά 95% η στρατιωτική εμπειρία ξεκινά από το Μοναστηράκι», λέει ο Θωμάς, ένας άλλος φαντάρος που σήμερα υπηρετεί στον Πύργο.

Λίγες ημέρες προτού παρουσιαστεί, ακολουθώντας τις συμβουλές φίλων που είχαν υπηρετήσει νωρίτερα και όσα διάβασε στα δεκάδες σχετικά άρθρα και συζητήσεις στα fora του Διαδικτύου, ο Θωμάς έκανε την απαραίτητη βόλτα από τον πεζόδρομο της Ηφαίστου, όπου στεγάζονται τα γνωστά καταστήματα με στρατιωτικά είδη (κάποτε υπήρχαν πολλά για στρατιώτες και αξιωματικούς στην οδό Ακαδημίας).

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.