«Η ελληνική δεξιά παραδοσιακά δεν τολμά να κάνει εξωτερική πολιτική»

Ο δεύτερος τόμος του βιβλίου με τις ανέκδοτες συνομιλίες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Παπαχελά περιλαμβάνει αποκαλυπτικές ιστορίες για την ελληνική πολιτική ζωή του β' μισού του 20ού αιώνα.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επί πρωθυπουργίας του, τον Ιανουάριο του 1992, με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά. [Βασίλης Παπαδόπουλος/Eurokinissi]

Με παράγοντες της δημόσιας ζωής –εκτός από τον Ανδρέα Παπανδρέου– «τα βάζει» ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον δεύτερο τόμο των συνομιλιών του με τον Αλέξη Παπαχελά: κατά κύριο λόγο με τον πρώην πρωθυπουργό και υπουργό του επί των Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά και τον ιδρυτή και επί δεκαετίες κύριο μέτοχο της εταιρείας Intracom Σωκράτη Κόκκαλη. Αλλά και άλλοι υφίστανται την κριτική του, όπως ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής η πολλοί υπουργοί του, όπως ο Θανάσης Κανελλόπουλος.

Αν ο πρώτος τόμος που εκδόθηκε πριν από δύο χρόνια από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, ο δεύτερος, που περιλαμβάνει όσα έζησε η γενιά μας με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, είναι συγκλονιστικός.

Η δύσκολη σχέση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

«Εγώ πάντοτε έλεγα ότι ο Καραμανλής δεν εξαπάτησε τους παλιούς πολιτικούς κατευθείαν. Τους άφηνε να ελπίζουν, τους δημιουργούσε προσδοκίες, αλλά σε κανέναν δεν είχε δώσει υπόσχεση ρητή που να μην τηρήσει. Μαζί μου ο Καραμανλής το έκανε αυτό. Είμαι ο μόνος άνθρωπος που ο Καραμανλής εξαπάτησε συνειδητά» (σελ. 20). Έτσι αρχίζει ο Μητσοτάκης την αφήγησή του στον Αλέξη Παπαχελά για τη μεταπολίτευση. Ο ίδιος έχει προτείνει τη λύση Καραμανλή δημόσια, μάλιστα είχαν συνεργαστεί στο Παρίσι για τις λεπτομέρειες της μετάβασης από τη στρατιωτική δικτατορία στη δημοκρατία. Παρά τη στενή συνεργασία τους όμως, ο Καραμανλής δεν τον συμπεριέλαβε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχημάτισε με την επιστροφή του στη χώρα, τον Iούλιο του 1974.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.