Πώς τα κόμματα του Brexit και του Remain κέρδισαν τις βρετανικές ευρωεκλογές

Η Βρετανία ολοκλήρωσε την πλέον σουρεαλιστική εκλογική αναμέτρηση στη σύγχρονη ιστορία της. Εξέλεξε ευρωβουλευτές, ενώ έχει ήδη ψηφίσει έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
Ο ηγέτης του Brexit Party Νάιτζελ Φάραζ δέχεται συγχαρητήρια κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΝΑ Βρετανίας. [Tolga Akmen/AFP]

Οι Βρετανοί βαδίζουν προς την 31η Οκτωβρίου, τη νέα προθεσμία εξόδου τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα σουρεαλιστικό πολιτικό τοπίο. Στέλνουν ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, ενώ έχουν δηλώσει ταυτόχρονα την επιθυμία τους να φύγουν από την ΕΕ. Το Brexit Party του Νάιτζελ Φάραζ κέρδισε τις ευρωεκλογές στη χώρα, εντούτοις τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα συγκέντρωσαν περισσότερες ψήφους από εκείνα που υποστηρίζουν το Brexit. Πριν καν ανακοινωθεί το αποτέλεσμα, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε υποβάλει την παραίτησή της.

Τέσσερις ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι συνέβη στις βρετανικές ευρωεκλογές, πού βρισκόμαστε και τι περιμένουμε να γίνει τους επόμενους μήνες.

1. Γιατί η Βρετανία έκανε ευρωεκλογές, ενώ φεύγει από την ΕΕ;

Στις 23 Ιουνίου του 2016, οι Βρετανοί ζήτησαν με δημοψήφισμα από την κυβέρνησή τους την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες και μία πρωτοφανή πολιτική κρίση στο βρετανικό κοινοβούλιο, η σχετική προθεσμία που προβλέπεται στην περίπτωση εξόδου ενός κράτους-μέλους από την ΕΕ παρήλθε για τους Βρετανούς.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.