«Κόκκινη Αμερική»: οι Έλληνες μετανάστες που πάλεψαν για τα δικαιώματά τους

Ορυχεία του Κολοράντο, 1914. Ο μετανάστης από την Κρήτη Ηλίας Σπαντιδάκης ηγείται των Ελλήνων που συμμετέχουν στη μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων. Όταν ζητά να δει τον επικεφαλής της εθνοφρουράς, αυτός τον εκτελεί επί τόπου. Το όνομά του γίνεται θρύλος. Ήταν ένας μόνο από τους πολλούς Έλληνες μετανάστες που έβαλαν το λιθαράκι τους στη βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
«Ψωμί ή Επανάσταση». Διαδήλωση των Industrial Workers of the World στη Νέα Υόρκη, 12 Απριλίου 1914. [Library of Congress]

Για τις νεότερες γενιές η Αμερική μπορεί να είναι πολλά χρώματα, σίγουρα όμως όχι «κόκκινη», με την έννοια του πολιτικού συμβολισμού των σοσιαλιστικών οραμάτων. Ο προσδιορισμός «κόκκινη» στα μάτια μας φαντάζει αντιθετικός, αλλόκοτος και παράταιρος για τον ισχυρότερο πόλο του Ψυχρού Πολέμου, την πατρίδα του μακαρθισμού, την πρωταγωνίστρια των πολεμικών εισβολών σε μια σειρά από κράτη, για τη χώρα εκείνη που εν τέλει ανέθεσε το τιμόνι της στον Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, ο Κωστής Καρπόζηλος, ιστορικός και διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, με ένα συναρπαστικό και μεθοδικό ταξίδι στο παρελθόν, ανασυνθέτει τα αποτυπώματα του αμερικανικού ριζοσπαστισμού και τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισαν σε αυτόν οι Έλληνες μετανάστες.

Με το βιβλίο Κόκκινη Αμερική: Έλληνες μετανάστες και το όραμα ενός Νέου Κόσμου 1900-1950, ο Καρπόζηλος μας προσφέρει μία σπάνια δυνατότητα να περιπλανηθούμε στα υποφωτισμένα ιστορικά σοκάκια της ελληνικής μετανάστευσης και να βρούμε το σημείο που οι πόθοι των μεταναστών-εργατών τέμνονται με τα υπόγεια σκιρτήματα του κοινωνικού μετασχηματισμού στο παρθένο και αχαρτογράφητο ακόμα τότε έδαφος της Αμερικής.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.