Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
10'
Κείμενο:
cover-hotels3.jpg

Τα “κόκκινα δάνεια” των ξενοδόχων

Είναι από τους λίγους κλάδους με ανοδική πορεία, ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αφού από το 2014 και μετά σημειώνει συνεχή ρεκόρ επιδόσεων. Κι όμως, τα ξενοδοχεία κατέχουν και ένα αρνητικό ρεκόρ: τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα. Τραπεζίτες και ξενοδόχοι επιχειρούν να εξηγήσουν το παράδοξο.

Όλες οι προβλέψεις αναφέρουν νέα ρεκόρ σε αφίξεις και εισπράξεις για το 2017. Κι όμως, ο ελληνικός τουρισμός, ενώ από τη μία αυξάνει το μερίδιό του στην ελληνική οικονομία (τόσο σε όρους προστιθέμενης αξίας όσο και στην απασχόληση), από την άλλη, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα επίσημα νούμερα της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι ο κλάδος με τον υψηλότερο δείκτη «μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων» σε σύγκριση με τις λοιπές επιχειρήσεις. Οι αρμόδιες διευθύνσεις της ΤτΕ υπολογίζουν το ποσοστό του τομέα (καταλύματα και δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης) σε επίπεδα άνω του 54%, όταν το αντίστοιχο νούμερο του συνόλου της οικονομίας είναι λίγο υψηλότερο του 45%.

Εδώ ακριβώς υπάρχει ένα μεγάλο παράδοξο, για το οποίο άπαντες τον τελευταίο καιρό, τουριστικοί φορείς και τραπεζίτες, προσπαθούν να βρουν απάντηση. Τη βιασύνη τους επιτείνει το γεγονός ότι η ζήτηση για τον προορισμό «Ελλάδα» για το καλοκαίρι του 2017 ανεβαίνει συνέχεια, έχοντας φτάσει σε εντυπωσιακά επίπεδα, μια προοπτική που θα μπορούσε να φέρει καλύτερες συμφωνίες μεταξύ των τραπεζών και των χρεωμένων ομίλων, ώστε να γίνει ένα μεγάλο “ξεκαθάρισμα” των κόκκινων δανείων των ξενοδόχων.

Δυσπιστία για τα νούμερα

Ακόμη και οι ίδιοι οι

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη