Τα “κόκκινα δάνεια” των ξενοδόχων

Είναι από τους λίγους κλάδους με ανοδική πορεία, ειδικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αφού από το 2014 και μετά σημειώνει συνεχή ρεκόρ επιδόσεων. Κι όμως, τα ξενοδοχεία κατέχουν και ένα αρνητικό ρεκόρ: τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα. Τραπεζίτες και ξενοδόχοι επιχειρούν να εξηγήσουν το παράδοξο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
10
'

Όλες οι προβλέψεις αναφέρουν νέα ρεκόρ σε αφίξεις και εισπράξεις για το 2017. Κι όμως, ο ελληνικός τουρισμός, ενώ από τη μία αυξάνει το μερίδιό του στην ελληνική οικονομία (τόσο σε όρους προστιθέμενης αξίας όσο και στην απασχόληση), από την άλλη, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα επίσημα νούμερα της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι ο κλάδος με τον υψηλότερο δείκτη «μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων» σε σύγκριση με τις λοιπές επιχειρήσεις. Οι αρμόδιες διευθύνσεις της ΤτΕ υπολογίζουν το ποσοστό του τομέα (καταλύματα και δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης) σε επίπεδα άνω του 54%, όταν το αντίστοιχο νούμερο του συνόλου της οικονομίας είναι λίγο υψηλότερο του 45%.

Εδώ ακριβώς υπάρχει ένα μεγάλο παράδοξο, για το οποίο άπαντες τον τελευταίο καιρό, τουριστικοί φορείς και τραπεζίτες, προσπαθούν να βρουν απάντηση. Τη βιασύνη τους επιτείνει το γεγονός ότι η ζήτηση για τον προορισμό «Ελλάδα» για το καλοκαίρι του 2017 ανεβαίνει συνέχεια, έχοντας φτάσει σε εντυπωσιακά επίπεδα, μια προοπτική που θα μπορούσε να φέρει καλύτερες συμφωνίες μεταξύ των τραπεζών και των χρεωμένων ομίλων, ώστε να γίνει ένα μεγάλο “ξεκαθάρισμα” των κόκκινων δανείων των ξενοδόχων.

Δυσπιστία για τα νούμερα

Ακόμη και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι δεν φαίνεται να μπορούν να εξηγήσουν επαρκώς την “ψαλίδα” που διαπιστώνει η Τράπεζα της Ελλάδος μεταξύ των κόκκινων δανείων του τουρισμού και των λοιπών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα επίσημα θεσμικά όργανα του κλάδου έχουν ζητηθεί με σχετικές επιστολές προς τις συστημικές τράπεζες λεπτομερή στοιχεία για το σύνολο των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων του κλάδου.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.