Ποιος φοβάται την κλιματική αλλαγή;

Το φετινό καλοκαίρι, με τις καταιγίδες στην Ελλάδα και την αφύσικη ζέστη στη βόρεια Ευρώπη, όλοι μιλούσαν για το κλίμα. Θέσαμε 15+2 ερωτήματα σε δύο κορυφαίους επιστήμονες, για το πόσο ζοφερό μπορεί να γίνει το φαινόμενο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
14
'
Το Gulf Stream, ένας από τους παράγοντες που κρατούν σταθερό το κλίμα. [Nasa Image Gallery]

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, αν κάποιος μιλούσε για κλιματική αλλαγή τον θεωρούσαν γραφικό. Άλλοι πίστευαν ότι ήταν μια ιδέα των επιστημόνων για να τραβήξουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τόσα στοιχεία, που ξέρουμε πως έχουμε μπει για τα καλά σε μια νέα εποχή: την Ανθρωπόκαινο, όπως την ονομάζουν αρκετοί, θέλοντας να πουν ότι σε αυτό που παρατηρούμε πλέον έχει μεγάλη επίδραση ο άνθρωπος.

Συνομιλητές μας είναι δύο κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες στον τομέα των ατμοσφαιρικών διεργασιών: ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας στο πανεπιστήμιο Κρήτης και διευθυντής στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών και η Μαρία Κανακίδου, καθηγήτρια Υπολογιστικής Χημείας Περιβάλλοντος στην Κρήτη, πρόσφατα βραβευμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών με το Μετάλλιο Vilhelm Bjerknes για τις ατμοσφαιρικές επιστήμες και μέλος πολλών διεθνών συμβουλευτικών σωμάτων για τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή.

Τους εκφράσαμε τις απορίες μας για την κλιματική αλλαγή και μάθαμε πως, ενώ υπάρχουν πολλά πράγματα που γνωρίζουμε, είναι πολλά κι αυτά που δεν γνωρίζουμε. Κρατάμε τα λόγια των επιστημόνων ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε να καταλάβουμε τα πάντα για να πάρουμε μέτρα». Και προτού πέσετε σε βαριά κατάθλιψη διαβάζοντας τις ερωταπαντήσεις, κάνουμε ένα μικρό σπόιλερ και λέμε από τώρα ότι οι επιστήμονες και παιδιά έχουν και αισιόδοξοι είναι για το μέλλον τους.

  1. Πώς είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε κλιματική αλλαγή;

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

 

Γίναμε τριών!

Η δημοσιογραφία απαιτεί χρόνο, δουλειά και χρήματα.
Γίνε κι εσύ συνδρομητής και εξασφάλισε ότι θα συνεχίσουμε. Γράψου τώρα

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.