Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
14'
Κείμενο:
cegulfstream.jpg
Το Gulf Stream, ένας από τους παράγοντες που κρατούν σταθερό το κλίμα. [Nasa Image Gallery]

Ποιος φοβάται την κλιματική αλλαγή;

Το φετινό καλοκαίρι, με τις καταιγίδες στην Ελλάδα και την αφύσικη ζέστη στη βόρεια Ευρώπη, όλοι μιλούσαν για το κλίμα. Θέσαμε 15+2 ερωτήματα σε δύο κορυφαίους επιστήμονες, για το πόσο ζοφερό μπορεί να γίνει το φαινόμενο.
Το Gulf Stream, ένας από τους παράγοντες που κρατούν σταθερό το κλίμα. [Nasa Image Gallery]

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, αν κάποιος μιλούσε για κλιματική αλλαγή τον θεωρούσαν γραφικό. Άλλοι πίστευαν ότι ήταν μια ιδέα των επιστημόνων για να τραβήξουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τόσα στοιχεία, που ξέρουμε πως έχουμε μπει για τα καλά σε μια νέα εποχή: την Ανθρωπόκαινο, όπως την ονομάζουν αρκετοί, θέλοντας να πουν ότι σε αυτό που παρατηρούμε πλέον έχει μεγάλη επίδραση ο άνθρωπος.

Συνομιλητές μας είναι δύο κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες στον τομέα των ατμοσφαιρικών διεργασιών: ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας στο πανεπιστήμιο Κρήτης και διευθυντής στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών και η Μαρία Κανακίδου, καθηγήτρια Υπολογιστικής Χημείας Περιβάλλοντος στην Κρήτη, πρόσφατα βραβευμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών με το Μετάλλιο Vilhelm Bjerknes για τις ατμοσφαιρικές επιστήμες και μέλος πολλών διεθνών συμβουλευτικών σωμάτων για τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή.

Τους εκφράσαμε τις απορίες μας για την κλιματική αλλαγή και μάθαμε πως, ενώ υπάρχουν πολλά πράγματα που γνωρίζουμε, είναι πολλά κι αυτά που δεν γνωρίζουμε. Κρατάμε τα λόγια των επιστημόνων ότι «δεν πρέπει να

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη