Το κινεζικό δίλημμα της ΕΕ

Συστημικός αντίπαλος και οικονομικός ανταγωνιστής, ή μήπως εταίρος και συνεργάτης; Η κινεζική επιρροή συνεχίζει, παρά τα πισωγυρίσματα που υπέστη, να διχάζει το δυτικό μέτωπο.
Χρόνος ανάγνωσης: 
13
'
Πίνακας που απεικονίζει τον Σι Τζινπίνγκ να χαιρετά συνοριακά στρατεύματα, σε έκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΚ. [GREG BAKER/AFP]

Στις 14 Σεπτεμβρίου, τα δύο σώματα του βρετανικού κοινοβουλίου, η Βουλή των Κοινοτήτων και η Βουλή των Λόρδων, ανακοίνωσαν πως αποκλείουν από τις εγκαταστάσεις τους ως ανεπιθύμητο τον πρέσβη της Κίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Ζενγκ Ζίγκουανγκ, που ανέλαβε καθήκοντα πρέσβη στη βρετανική πρωτεύουσα μόλις τον περασμένο Ιούλιο, δεν θα μπορεί με άλλα λόγια στο εξής και μέχρι νεοτέρας να παρευρίσκεται στους χώρους του βρετανικού κοινοβουλίου καθότι του έχει απαγορευθεί η είσοδος.

Το «μπλόκο» εκ μέρους του Λονδίνου ήρθε ως αντίποινα στις κυρώσεις που έχει επιβάλει το Πεκίνο σε βάρος επτά Βρετανών πολιτικών ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, με την υποσημείωση ωστόσο πως και εκείνες οι κινεζικές κυρώσεις του Μαρτίου είχαν έρθει ως αντίποινα στις κυρώσεις που είχαν επιβάλει νωρίτερα Ευρωπαίοι, Βρετανοί, Καναδοί και Αμερικανοί σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων τους οποίους κατηγορούν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εν προκειμένω των δικαιωμάτων των Ουιγούρων, στη βορειοδυτική κινεζική επαρχία Σιντζάνγκ.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.