![Η νέα πλωτή δεξαμενη του ΟΛΠ Πειραιάς ΙΙΙ, στο λιμάνι του Πειραιά. [Κατερίνα Νομικού/Eurokinissi]](https://insidestory.gr/sites/default/files/styles/article-main/public/field/image/cepiraeusprovlita4401823.jpg?itok=AtpEORUw)
H συγκατοίκηση ενός δημοτικού συμβουλίου με ένα μεγάλο ΑΦΜ (δηλαδή μια μεγάλη επιχείρηση) είναι σε κάθε δήμο μια πολύπλοκη υπόθεση. Αλλά ο δήμος Καλαμάτας μπορεί να συνυπάρχει με το Costa Navarino (που πάντως γεωγραφικά ανήκει στην Πύλο) και ο Όλυμπος-Τυράς με τον δήμο Τρικάλων. Τι γίνεται όμως όταν το ΑΦΜ ανήκει σε έναν κινέζο επενδυτή όπως η Cosco στον Πειραιά; Τότε απλά η σχέση μπορεί να γίνει εκρηκτική, ακόμα και αν ο δήμαρχος συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος της πόλης (του οποίου το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών ανήκει στην Cosco), όταν ο επενδυτής δεν έχει μάθει τι είναι inclusive growth (ανάπτυξη για όλους).
Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2014, ο συνδυασμός «Πειραιάς Νικητής» του Γιάννη Μώραλη και του Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν αντίθετος στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Στις φετινές εκλογές, ο Γιάννης Μώραλης παρουσιάζει ένα πρόγραμμα 160 σελίδων. Το πέμπτο κεφάλαιο έχει τίτλο «Ώθηση στην οικονομία της πόλης» και εκεί οι συντάκτες αναφέρουν: «Ενθαρρύνουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις και αξιοποιούμε την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά. Εκμεταλλευόμαστε τα θετικά οφέλη από την ενίσχυση της κρουαζιέρας, τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων και συνεδριακού κέντρου στην Παγόδα. Παράλληλα, διασφαλίζουμε την προστασία του περιβάλλοντος και διεκδικούμε πρόσθετα αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη μας».