Κίνδυνος για την «εθνική ασφάλεια» το ρεπορτάζ Τέλλογλου για τις πυρκαγιές

Ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, που επί μήνες ερευνά την υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα, έμαθε πριν λίγες ημέρες ότι και του ίδιου το τηλέφωνο είχε τεθεί σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ – επειδή έκανε τη δουλειά του.
Χρόνος ανάγνωσης: 
7
'
Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στα Βίλια, Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021. [Μιχάλης Καραγιάννης/Eurokinissi]

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου και όλοι οι υπόλοιποι στο inside story πληροφορηθήκαμε από ρεπορτάζ του Σαράντη Μιχαλόπουλου στο Euractiv, ότι ο συνάδελφος τελούσε υπό παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (όπως και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος) για λόγους εθνικής ασφάλειας. Κάπως έτσι, ο άνθρωπος με τον οποίο συνυπογράφουμε εδώ και μήνες την έρευνα για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές στην Ελλάδα μετατράπηκε σε θύμα του λεγόμενου ελληνικού Watergate.

Η πληροφορία αυτή δεν θα μπορούσε να περιέλθει με κανέναν άλλον τρόπο σε γνώση του, παρά μόνο με διαρροή στον Τύπο –όπως και έγινε– αφού ο νέος νόμος για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών (ν. 5002/2022) –την ψήφιση του οποίου η κυβέρνηση επέσπευσε εν μέσω της υπόθεσης των υποκλοπών (παράνομων με spyware και νομότυπων «επισυνδέσεων» με πρόφαση την εθνική ασφάλεια)– δεν επιτρέπει στον θιγόμενο να πληροφορηθεί ότι κάθε φορά που επικοινωνεί με το τηλέφωνό του υπάρχει και ένας «ακροατής» του κράτους στην γραμμή. Τουλάχιστον όχι προτού να περάσουν τρία έτη από την παύση της ισχύος της διάταξης της άρσης του απορρήτου του. Κι αυτό στην καλύτερη των περιπτώσεων, εφόσον δηλαδή το εγκρίνει με απόφασή του τριμελές όργανο, στο οποίο η αρμόδια και συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη Αρχή για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών έχει μόνο μία ψήφο.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.