Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
5'
Κείμενο:
cezelenskymadd000_33cp8rr-2.jpg
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Πολωνία, στις 5 Απριλίου 2023. [Wojtek Radwanski/AFP]

Το Κίεβο θυμώνει με έλληνες εφοπλιστές

H ουκρανική κυβέρνηση απευθύνεται σε πέντε ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες, ζητώντας τους να σταματήσουν τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου γιατί έτσι «χρηματοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας».
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Πολωνία, στις 5 Απριλίου 2023. [Wojtek Radwanski/AFP]

Στις 8 Μαρτίου 2023, έναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η ουκρανική κυβέρνηση μέσω μιας επιστολής της υπηρεσίας ναυτιλιακών θεμάτων της χώρας απευθύνθηκε στο γραφείο του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και πέντε ελληνικών συμφερόντων ελληνικές εφοπλιστικές εταιρείες: των Ανδρέα και Νικόλαου Μαρτίνου, του Γιώργου Οικονόμου, του Διαμαντή Διαμαντίδη και του Γιώργου Προκοπίου, κατηγορώντας τις εφοπλιστικές αυτές ότι χορηγούν τον πόλεμο του Πούτιν.

Η επιστολή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Ήδη από τις 2 Μαρτίου 2023, η Εθνική Επιτροπή της Ουκρανίας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς είχε συμπεριλάβει τους πέντε έλληνες εφοπλιστές ανάμεσα στους μεγαλύτερους επιχειρηματίες που διευκολύνουν τον πόλεμο. Στη λίστα περιλαμβάνονται: «Ξένες εταιρείες, οι οποίες, παρά την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα της Ρωσίας ως επιτιθέμενης χώρας και τους περιορισμούς κυρώσεων, συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί της. Οι κύριοι υποψήφιοι για κυρώσεις είναι εκείνες οι εταιρείες που παρέχουν στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα κρίσιμα αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και αναπληρώνουν τον προϋπολογισμό της χώρας, χρηματοδοτώντας έτσι τον πόλεμο. Το

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη