Το ίδρυμα-κηλίδα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια για τα ανάπηρα παιδιά

Στο Κέντρο Περίθαλψης Ανάπηρων Παιδιών στα Λεχαινά, το κράτος καταδίκασε τις ζωές κάποιων ανθρώπων ως ανάξιες να βιωθούν.
Χρόνος ανάγνωσης: 
12
'
Φωτογραφία από το ντοκιμαντέρ του Α. Ρέλλα «Από το Άσυλο στην Κοινωνία». [Ventouris Photography/Σελίδα facebook της Κίνησης Χειραφέτησης Αναπήρων «Μηδενική Ανοχή»]

Με τη Μαρία γεννηθήκαμε τον ίδιο μήνα της ίδιας χρονιάς, τον Ιούλιο του 1984, στο βαθύ καλοκαίρι. Η διαφορά ήταν ότι η Μαρία βγήκε από τη μήτρα της μητέρας της –το μοναδικό μάλλον μέρος θαλπωρής που υπήρξε ποτέ για εκείνην– με ένα χρωμόσωμα παραπάνω. Διαγνώστηκε με σύνδρομο Down. Στον σκληρό και άτεγκτα ιεραρχικό κόσμο της «κανονικότητας», αυτό ισοδυναμούσε με διαβατήριο προς μια μορφή επίγειας κόλασης. Σε ηλικία 10 ετών κατέληξε στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών, σε αυτήν τη δυστοπική νησίδα του νομού Ηλείας, όπου άνθρωποι στον 21ο αιώνα ζούσαν σε κλουβιά, απομονωμένοι και αποστερημένοι από οποιοδήποτε ερέθισμα. Στις 21 Μαρτίου του 2018 διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα. Πέθανε στις 14 Γενάρη.

Τον τελευταίο χρόνο πριν φύγει πρόλαβε –χάρη στη θεραπευτική παρέμβαση– να αντιληφθεί πώς ήταν να τη χαϊδεύουν, να παίζει, να τρώει μόνη της με το κουτάλι. Δεν πρόλαβε, όμως, να βγει από το ίδρυμα. Να ζήσει έστω μια μέρα ελεύθερη. Η ζωή της είχε κλαπεί από τη στιγμή που ταξινομήθηκε ως αντιπαραγωγική και ανεπιθύμητη. Έτσι η Μαρία έγινε μια ακόμα ελιά στο έρημο χωράφι όπου στέκει το τετραώροφο κτίριο, καθώς με τα χρόνια οι εργαζόμενοι του ιδρύματος καθιέρωσαν το έθιμο να φυτεύουν μια ελιά στην αυλή για κάθε ένοικο που πεθαίνει. Μια ακούσια και υπόρρητη υπόμνηση ότι από αυτήν την ιδιότυπη και ισόβια «φυλακή» οι ανάπηροι άνθρωποι δεν βγαίνουν παρά μόνο νεκροί.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Ετήσια συνδρομή μόνο με 60€ 40€. Κάνε τώρα εγγραφή.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.