Η κατάθλιψη πιθανότατα δεν προκαλείται από χημική ανισορροπία στον εγκέφαλο
Αν και εισήχθη πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960, η θεωρία της σεροτονίνης άρχισε να προωθείται ευρέως από τη φαρμακοβιομηχανία τη δεκαετία του 1990 σε συνδυασμό με τις προσπάθειές της να διαθέσει στην αγορά μια νέα σειρά αντικαταθλιπτικών, γνωστών ως εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI). Η ιδέα υποστηρίχθηκε επίσης από επίσημους φορείς όπως η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, η οποία εξακολουθεί να λέει στο κοινό ότι «μεταβολές σε ορισμένες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο μπορεί να συμβάλουν στην εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης».
Αμέτρητοι γιατροί έχουν επαναλάβει το μήνυμα σε όλο τον κόσμο, στα ιδιωτικά τους ιατρεία και στα μέσα ενημέρωσης. Ο κόσμος δέχτηκε αυτό που του είπαν. Και πολλοί άρχισαν να παίρνουν αντικαταθλιπτικά επειδή πίστευαν ότι είχαν κάτι λάθος στον εγκέφαλό τους που απαιτούσε ένα αντικαταθλιπτικό για να διορθωθεί. Κατά την περίοδο αυτού του μάρκετινγκ, η χρήση αντικαταθλιπτικών αυξήθηκε δραματικά, και τώρα για παράδειγμα στην Αγγλία συνταγογραφούνται σε έναν στους έξι ενήλικες.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ορισμένοι ακαδημαϊκοί, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων ψυχιάτρων, τόνιζαν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η κατάθλιψη