Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
8'
Κείμενο:
User link
Profile picture for user anastasopoulos
Δημήτρης Αναστασόπουλος
Tea plucker in Kenya
Συλλογή τσαγιού στην Κένυα. [Katie G Nelson]

Καταστρέφοντας τη Μηχανή: Η επιστροφή των Λουδιτών

Τι σημαίνει τελικά ο όρος «Νεολουδίτης»; Είναι ένα σαρκαστικό επίθετο για τον τεχνοφοβικό ή τίτλος τιμής για όσους αρνούνται να επιτρέψουν στις μηχανές να ορίσουν τον τρόπο ζωής τους;
Συλλογή τσαγιού στην Κένυα. [Katie G Nelson]

Στα μέσα του φετινού Μαΐου, στην επαρχία Κέριχο της Κένυας, οι εργάτες που συλλέγουν το τσάι επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς και καταστροφή εννέα μηχανών που θα αυτοματοποιούσαν τη συλλογή των φύλλων τσαγιού. Η εταιρεία Ekaterra, στην οποίαν ανήκουν οι φυτείες και η οποία προσφέρει στον κόσμο το φημισμένο τσάι Lipton, ανακοίνωσε ότι η ζημιά από την πυρπόληση των μηχανών εκτιμάται στα 1.200.000 δολάρια. Αυτό που δεν ανακοίνωσε είναι πως η αυτοματοποίηση της συλλογής θα προκαλούσε αύξηση της ανεργίας σε μία εποχή όπου 30.000 άτομα είχαν ήδη χάσει τη δουλειά τους στις φυτείες.

Image
Troubles in Kericho
Διαδηλωτές πνίγονται στον καπνό αφού η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να τους διαλύσει στο εμπορικό κέντρο Brooke στο Κέριχο, 21 Μαΐου 2023.

Η σύντομη εξέγερση, πέρα από τα κατεστραμμένα μηχανήματα, κόστισε τη ζωή σε έναν εργάτη, ενώ στα αιματηρά επεισόδια τραυματίστηκαν 23 εργάτες και αστυνομικοί. 

Η ανταρσία δεν ήταν η πρώτη. Από την αρχή του χρόνου, Κενυάτες εργάτες γης επιδίδονται σε επιθέσεις κατά των μηχανών, καθώς οι πολυεθνικές, κάτοχοι περίπου 800.000 στρεμμάτων από φυτείες τσαγιού, προσπαθούν να αυτοματοποιήσουν τη συλλογή για να μειώσουν τα κόστη τους.

Κάπως έτσι οι εργάτες γης που πυρπολούν τη μηχανή για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, είναι οι Νεολουδίτες του 21ου αιώνα. Είναι οι απεγνωσμένοι που συνειδητοποιούν ότι ο ερχομός της τεχνολογίας

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη