Νέα στοιχεία για ρύπανση 780 φορές άνω του ορίου σε γεώτρηση της Καστοριάς

Πριν από μερικούς μήνες γράψαμε για τη ρύπανση από τετραχλωροαιθένιο σε δύο πηγές της Καστοριάς. Πρόσφατα, σε γεώτρηση εργοστασίου επεξεργασίας δερμάτων στην περιοχή, η παραπάνω ουσία, που δεν έπρεπε να ξεπερνάει τα 10 μg /l, βρέθηκε σε συγκέντρωση 7.802 μg/lit. Το εργοστάσιο έκλεισε προσωρινά, ο δήμος κινείται νομικά.
Χρόνος ανάγνωσης: 
9
'
Λίμνη και πόλη της Καστοριάς. [Αντώνης Νικολόπουλος/Eurokinissi]

Τον περασμένο Μάρτιο, το inside story δημοσίευσε δύο ρεπορτάζ σχετικά με τον εντοπισμό τριχλωροαιθενίου και τετραχλωροαιθενίου σε γεωτρήσεις και πηγές της Καστοριάς. Συγκεκριμένα γράψαμε ότι:

  • Τον Ιούλιο του 2018, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καστοριάς (ΔΕΥΑΚ) έβγαλε ανακοίνωση, όπου ανέφερε ότι σύμφωνα με αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού ύδρευσης του οικισμού Δισπηλιού, ανιχνεύθηκε η ουσία τριχλωρο-τετραχλωροαιθένιο σε συγκεντρώσεις πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια και επέβαλε περιορισμό για κάθε χρήση του εκτός WC. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι το τετραχλωροαιθένιο είναι μία ουσία που έχει χαρακτηριστεί από την επιστημονική κοινότητα ως «πιθανώς καρκινογόνος».
  • Τον Φεβρουάριο του 2019 η ΔΕΥΑΚ προχώρησε σε δειγματοληψία για να ελέγξει την ποιότητα του νερού σε μία άλλη πηγή της περιοχής, ονόματι Μπέης Μπουνάρ. Από τα αποτελέσματα των ελέγχων προέκυψε ότι και σε αυτήν την πηγή υπήρξε υπέρβαση της τιμής του τετραχλωροαιθενίου, αφού εντοπίστηκαν 14 μg/l της ουσίας, την ώρα που το ανώτατο όριο είναι 10 μg/l.

Κατόπιν οι αρμόδιες Αρχές προχώρησαν σε περαιτέρω ελέγχους γεωτρήσεων της περιοχής, ώσπου μία μέρα συνεργείο της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας έφτασε σε χώρο της επιχείρησης της D.M. ABEE, για να κάνει υδροληψία από γεώτρηση που χρησιμοποιούσε το εργοστάσιό της, εγκατεστημένο στην περιοχή «Λαγούρα» του Άργους-Ορεστικού, ενός δήμου πέντε χιλιόμετρα έξω από το Δισπηλιό και 12 χιλιόμετρα έξω από την Καστοριά.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.