Γιατί δεν έχουν καταργηθεί ακόμα τα καλλιστεία;

Τι είναι οι διαγωνισμοί ομορφιάς; Μια γιορτή του κάλλους ή ένας παλιομοδίτικος σεξιστικός θεσμός που πρέπει να τελειώνει;
Χρόνος ανάγνωσης: 
5
'
Η στέψη της Μις Υφήλιος 2018 Κατριόνα Γκρέι από τις Φιλιππίνες. [Lillian Suwanrumpha/AFP]

Είναι εύκολο να κάνεις πλάκα με τα καλλιστεία. Διαγωνιζόμενες που δεν είναι ακριβώς καλλονές, παραπατήματα, γελοίες ερωτήσεις και απαντήσεις για γέλια και για κλάματα, δάκρυα απογοήτευσης και παρασκηνιακά μαλλιοτραβήγματα –οι αφορμές είναι διασκεδαστικά πολλές. Όμως αυτή είναι μάλλον η εύκολη ανάγνωση, που σύμφωνα με πολλούς, δεν βλάπτει μόνο εκείνες που εκτίθενται ευθέως.

Ως θεσμός, οι διαγωνισμοί ομορφιάς ανέκαθεν θεωρούνταν ασύμβατοι με τον φεμινισμό, καθώς επιβάλλουν πατριαρχικά πρότυπα για τις γυναίκες, αντικειμενοποιώντας τις με τρόπους που στην εποχή του #metoo και του γενικευμένου αγώνα για ουσιαστική ισότητα, μοιάζουν επιεικώς γκροτέσκ. Οι υποψήφιες στέκονται στη σειρά και βαθμολογούνται η μία έναντι της άλλης για την εμφάνισή τους, το χαμόγελό τους, το περπάτημά τους, το ύψος και το βάρος τους. Αναφέρονται συχνά ως αριθμοί, σαν να πρόκειται για κάποιο ανθρώπινο bingo, αφού τελικά μόνο το όνομα της νικήτριας έχει σημασία – κι αυτό όχι ιδιαίτερη. Περιφέρονται με το μαγιό μπροστά σε ντυμένους κριτές που βαθμολογούν ό,τι βλέπουν και στο τέλος κάποιες πρέπει να αποχωρήσουν ηττημένες αλλά πάντα χαμογελαστές, γιατί η θηλυκότητα απαιτεί χάρη, ακόμα και σε τόσο ακραία άχαρες συνθήκες.

Θέλεις να συνεχίσεις; Γίνε τώρα συνδρομητής

Eίσαι ήδη συνδρομητής; Συνδέσου εδώ

Eπίλεξε συνδρομή

Η ανεξάρτητη ερευνητική δημοσιογραφία, χωρίς διαφημίσεις, απαιτεί χρόνο, χρήματα και κόπο.
Πιστεύουμε όμως οτι αυτός είναι ο μόνος δρόμος, και ελπίζουμε να μοιράζεσαι την οπτική μας.

Ετήσια

€60 ανά έτος Γράψου τώρα
Κερδίζεις €12

Μηνιαία

€6 ανά μήνα Γράψου τώρα

Αν όλοι όσοι διάβαζαν τα άρθρα μας, μας στήριζαν το μέλλον μας θα ήταν ασφαλέστερο.

Θέλεις να γνωριστούμε καλύτερα πρώτα;

Γράψου εδώ για να σου στέλνουμε ένα επιλεγμένο άρθρο την εβδομάδα δωρεάν.

Σας πείσαμε; Εμείς σας θέλουμε μαζί μας!
Χωρίς τους υποστηρικτές μας
δεν μπορούμε να υπάρχουμε.