Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Χρόνος ανάγνωσης:
6'
Κείμενο:
cegoodall000_15r7k3.jpg
Η Γκούντολ με ένα μωρό χιμπατζή στο Κέντρο Άγριας Ζωής στην Ουγκάντα. [Sumy Sadurni/AFP]

Τζέιν Γκούντολ: η Μητέρα Τερέζα της φύσης

Ο πρίγκιπας Χάρι της παίρνει συνέντευξη για τη Vogue, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο την εγκωμιάζει στο Time και η Γκρέτα Τούνμπεργκ ίσως να ήταν ακόμα στο δωμάτιό της αν δεν της είχε ανοίξει τον δρόμο.
Η Γκούντολ με ένα μωρό χιμπατζή στο Κέντρο Άγριας Ζωής στην Ουγκάντα. [Sumy Sadurni/AFP]

Αγάπησε από μικρή όλα τα ζώα, ερωτεύτηκε τον Ταρζάν των βιβλίων, που η ίδια λέει γελώντας ότι «παντρεύτηκε τη λάθος Τζέιν», έζησε για δεκαετίες στην Αφρική μελετώντας χιμπατζήδες στον φυσικό τους χώρο και σήμερα ελπίζει ότι προλαβαίνουμε να σώσουμε τον πλανήτη από τον κακό εαυτό μας. Όμως η Τζέιν Γκούντολ, πρωτευοντολόγος (ζωολόγος πρωτευόντων θηλαστικών), ανθρωπολόγος και ίσως η μεγαλύτερη ροκ σταρ του είδους της, δεν είναι δημιούργημα της ποπ κουλτούρας, αλλά η επιστήμονας που μελέτησε τους εξελικτικά πιο κοντινούς μας συγγενείς και που στα 85 της χρόνια συνεχίζει να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο διαδίδοντας το δικό της ευαγγέλιο, υπέρ της σωτηρίας όχι τόσο της ψυχής, όσο του περιβάλλοντος.

Image
afpgoodallfeedschimps000_d71p9.jpg
Η Γκούντολ ταΐζει διασωθέντες χιμπατζήδες to 2016, σε καταφύγιο στην Κένυα. [Tony Karumba/AFP]

Το πάθος για τα ζώα που έγινε επάγγελμα

Η Βάλερι Τζέιν Μόρις Γκούντολ γεννήθηκε το 1934 στο Λονδίνο, κόρη ενός επιχειρηματία και μιας μυθιστοριογράφου που μεγάλωναν τη Τζέιν και τη μικρότερη αδελφή της με τη λιτότητα που επέβαλαν οι συνθήκες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στη χώρα. Ένα από τα πρώτα παιχνίδια που της χάρισε ο πατέρας της, όταν ήταν ακόμα μωρό, ήταν ένας λούτρινος χιμπατζής, με το όνομα Τζουμπιλί, προς τιμήν ενός μωρού χιμπατζή που είχε γεννηθεί στον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου

Ή κάνε εγγραφή εντελώς δωρεάν

Κάνε εγγραφή για να έχεις πρόσβαση σε έως και 5 δωρεάν άρθρα τον μήνα!

Εγγραφή χρήστη